GroenLinks en PvdA werken niet samen bij gemeenteverkiezingen, ook niet in Utrecht

Julia Kleinrensink is lijsttrekker van GroenLinks in Utrecht.
Julia Kleinrensink is lijsttrekker van GroenLinks in Utrecht. © Mirel Masic
UTRECHT - Hoewel de partijen op landelijk niveau steeds meer toenadering zoeken, gebeurt dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet in de grote steden. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur, dat onder meer sprak met de lokale politici in Utrecht.
In de twintig grootste steden van Nederland komen geen gezamenlijke campagnes, posters of gemeenschappelijke lijsten voor de gemeenteraadverkiezingen, schrijft Nieuwsuur. Ook niet in de Domstad, vertelt de Utrechtse GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink.
Het verlies van GroenLinks bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen speelt daarbij een rol, zegt Kleinrensink. "Mensen kijken altijd naar het landelijke beeld. Tegelijkertijd besturen wij al lang mee. Onze partij bepaalt al heel lang heel veel voor de stad. Ik denk ook dat je kunt zien dat we het hier in Utrecht altijd goed doen, ondanks dat het landelijk soms niet goed gaat."
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart. Ook in andere Nederlandse steden is van samenwerking amper sprake. Veel lokale politici benadrukken dat de situatie in hun gemeente anders is dan de landelijke situatie. De grootte van de fracties verschilt, de positie in coalitie of oppositie en soms ook onderlinge sentimenten.
Nieuwsuur sprak voor de rondgang de GroenLinks-fracties in negentien van de twintig grootste steden. Alleen Amersfoort werkte niet mee. Daarom sprak Nieuwsuur daar met de PvdA-fractie. Ook in Amersfoort is geen sprake van samenwerking tussen de linkse partijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.