Specialismen brandweerposten beter verdeeld: Maartensdijk krijgt natuurbrandbestrijding, Achterveld redt groot vee

UTRECHTSE HEUVELRUG - Elke brandweerpost in de regio Utrecht heeft over drie jaar zijn eigen specialisme. Dan moet de herverdeling die een jaar geleden is begonnen, zijn afgerond. De Veiligheidsregio Utrecht wil daarmee bereiken dat zowel geld als middelen zo slim mogelijk worden verdeeld over de provincie.
Specialismen brandweerposten beter verdeeld: Maartensdijk krijgt natuurbrandbestrijding, Achterveld redt groot vee

Basiszorg plus specialisme

Zo heeft Maartensdijk bijvoorbeeld het specialisme 'natuurbrandbestrijding' erbij gekregen. Daar hoort een voertuig bij dat ook in het bos goed kan rijden en waarmee je al rijdend natuurbranden kan blussen. Specialist natuurbrandbestrijding Marcel Geluk: "Iedere brandweerpost in onze provincie verzorgt de basiszorg. Dus gebouwbrandbestrijding, maar ook hulpverlening bij ongelukken. En daarnaast hebben we specialismen. De grootste is de natuurbrandbestrijding, vooral op de Utrechtse Heuvelrug. En die heeft Maartensdijk er bijvoorbeeld nu bij gekregen. Dat houdt bijvoorbeeld zo'n grote blusauto in."

Vooral opleiding van belang

De waterstraal op het voertuig voor natuurbrandbestrijding
De waterstraal op het voertuig voor natuurbrandbestrijding © RTV Utrecht
"Zo'n voertuig kost al gauw 350.000 euro", vertelt Marcel verder, "de watertank is veel groter, het rijdt hoog op de wielen en is geschikt voor ruig terrein. Maar het is geen kwestie van de auto daar binnen rijden bij de brandweerpost, in tegendeel. De mensen die met de auto moeten gaan uitrukken, moeten opgeleid worden om daarmee te kunnen rijden, om er mee te kunnen werken. Dus dan ben je wel een paar maanden verder."
Marcel is één van de opleiders die de posten helpt met het specialisme 'natuurbrandbestrijding'. Maar ook andere specialismen worden herverdeeld, bijvoorbeeld 'Groot-vee-redding'. De brandweerpost Woudenberg deed dat de afgelopen 35 jaar, maar nu wordt het specialisme overgeheveld naar Achterveld.
Marcel Geluk is specialist natuurbrandbestrijding bij de VRU
Marcel Geluk is specialist natuurbrandbestrijding bij de VRU © RTV Utrecht

Belasting beter verdelen

Carolien Angevaren is directeur brandweerrepressie bij de Veiligheidsregio Utrecht: "Met de spreiding van specialismen vormen we één regionaal brandweercorps vanuit die 71 posten. Het heeft als voordeel dat we op die manier ook de belasting van de brandweerposten beter kunnen verdelen. Op sommige posten werden veel specialismen uitgevoerd, op anderen weinig. Voor ieder specialisme is het nodig om te oefenen en bij te blijven en dat zorgt dan ook weer voor een extra belasting."
Geld speelt daarbij ook een rol, het is belangrijk dat de financiële kaders ook goed worden benut, want er is de afgelopen jaren in ieder geval niet meer geld bij gekomen. Maar er is nog een bijkomend voordeel van de herverdeling, zegt Marcel Geluk: "Doordat veel posten dezelfde voertuigen krijgen en dus de vrijwilligers dezelfde dingen moeten leren, zijn we aan het uniformeren binnen de brandweer. En dat zorgt ervoor dat een eenheid vanuit Maartensdijk ook gewoon in Amerongen inzetbaar is."
Sommige posten hebben nu natuurbrandbestrijding als specialisme erbij gekregen
Sommige posten hebben nu natuurbrandbestrijding als specialisme erbij gekregen © RTV Utrecht
Zo ontstaat er nu volgens Carolien Angevaren één brandweercorps dat vanuit 71 posten kan opereren. "Voor de regionalisering tien jaar geleden hadden wij voor de 26 gemeentes 26 afzonderlijke brandweerposten die één voor één het totaal van het brandweerproduct moesten leveren. Nu hoef je niet meer alles zelf te doen, maar kun je ook gebruik maken van de kennis en de kunde van de buurman."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.