Instellingen

Utrechtse Heuvelrug moet Utrechts Heuvelland worden, denkt architect: 'Het bos kan dubbel zo groot'

PROVINCIE UTRECHT - Het klinkt misschien ambitieus maar volgens architect Gerwin de Vries kan er heel wat bos bij in Nederland. Ook al is de ruimte hier beperkt en tot op de centimeter verdeeld, er zijn zeker mogelijkheden om de Nederlandse bossen uit te breiden denkt De Vries. In opdracht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug onderzocht hij de mogelijkheden in de gemeente.
Architect Gerwin de Vries
Architect Gerwin de Vries © RTV Utrecht
De Utrechtse Heuvelrug is een populair recreatiegebied, alhoewel het vanochtend rustig is in het bos bij Doorn. Een enkele wandelaar weet haar hond maar net in bedwang te houden en hoog in de bomen zit een specht zo te horen. Maar, de wandelpaden die momenteel bezaaid liggen met herfstbladeren, hebben het soms zwaar te verduren weet Gerwin de Vries. "De Heuvelrug barst zo'n beetje uit z'n voegen. We hebben momenten dat het zo druk is dat het padensysteem net zo intensief gebruikt wordt als de Utrechtse binnenstad."
En dus zou het goed zijn als die druk wordt verspreid door meer bos te creëren. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid de ambitie om meer bomen te planten, vanwege de CO2 en verbetering van de biodiversiteit. Maar waar moeten die bomen dan precies komen?
Landschapsarchitect De Vries vindt dat het bos bij Utrechtse Heuvelrug dubbel zo groot moet worden
Langs de randen van het bos liggen weilanden, vaak in bezit van boeren. "Het is niet zo dat we hele lappen bos ergens neerzetten. We willen de bestaande ruimte juist optimaliseren en die is overal weer anders." De Vries noemt als voorbeeld de Gelderse Vallei. "Aan de oostzijde hebben we gekeken hoe je gecombineerd met veeteeltgebieden daar in de randen van de agrarische kavels bos kan maken en daarmee ook noten en vruchten kan produceren. En het vee kan in de schaduw van de bomen gaan liggen".
De opgave voor nieuw bos in Nederland is geen makkelijke. Maar volgens het onderzoek van architect De Vries kan er 23.000 hectare extra bos aan de Utrechtse Heuvelrug worden toegevoegd, wat neerkomt op een verdubbeling van het huidige bosgebied. "Ik noem dit project zelf eigenlijk ook het Utrechts Heuvelland, dat is wat het moet worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.