Inwoner Vianen wint gedichtenwedstrijd

VIANEN - Kunstenaar, fotograaf en dichter Henk van Loenen uit Vianen is de winnaar van de tweede editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Peter Knipmeijer uit Zeist werd tweede.
Juryvoorzitter Gerrit Komrij reikte Van Loenen woensdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de eerste prijs van 10.000 euro uit voor zijn gedicht Onder de sterren. Knipmeijer krijgt 2000 euro.
De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub, die Komrij in 2001 oprichtte in zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004). De Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom, stelt het prijzengeld ter beschikking.

KWALITEIT

Voor de gedichtenwedstrijd mocht iedereen van zestien jaar of ouder een gedicht insturen. Ruim 2300 mensen stuurden gezamenlijk rond de tienduizend gedichten in. Tijdens de eerste editie vorig jaar was de belangstelling een stuk groter: toen werden door 6300 dichters liefst 15.688 gedichten ingezonden.
De gemiddelde kwaliteit van de inzendingen lag dit jaar wel hoger, zei Komrij tijdens de prijsuitreiking. In het hele beoordelingsproces bleven alle dichters anoniem. De jury beoordeelde ieder gedicht uitsluitend op kwaliteit.

CLAUDIA DE BREIJ

De jury bestond naast Komrij uit cabaretière Claudia de Breij, zanger Huub van der Lubbe, dichteres Esther Jansma en bestuurslid Alexander Ribbink van de Turing Foundation. Ramsey Nasr, de huidige Dichter des Vaderlands, zal volgend jaar de jury voorzitten. Komrij wordt dan 'ambassadeur' van de gedichtencompetitie.
De wedstrijd is door de Poëzieclub en de Turing Foundation in het leven geroepen om de belangstelling voor poëzie te vergroten door zowel professionele als amateurdichters een nieuw podium te bieden. Volgens de
initiatiefnemers was er in Nederland nog geen poëzieprijs waar iedereen voor kon wedijveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.