Instellingen

'Rhenen en Veenendaal moeten lightrail-verbinding krijgen met regio Foodvalley'

Een lightrail-tram in Jeruzalem
Een lightrail-tram in Jeruzalem © Pixabay
VEENENDAAL/RHENEN - Er is een stevige investering in het ov nodig in de zogeheten Foodvalley. Om de bereikbaarheid binnen die regio te vergroten, zou een lightrail-verbinding tussen Rhenen, Veenendaal, Ede en Wageningen daarbij ideaal zijn.
Dat adviseert de Economic Board Regio Foodvalley (EB), daarin zitten onder meer Gert-Jan Kats (burgemeester Veenendaal), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) en verschillende ondernemers en wetenschappers. Er zijn al langer grote plannen voor de regio. Zo moeten er onder meer 40.000 nieuwe woningen komen.
De Foodvalley bestaat uit de Utrechtse gemeenten Veenendaal, Renswoude en Rhenen en de Gelderse gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen. Zij werken samen met twee provincies, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers in de regio. Het doel van de Regio Foodvalley is om de Europese topregio op het gebied van agrifood te worden en te blijven.
Door de verwachte woningbouw moet ook het ov nu een impuls krijgen, vindt de EB. "De bouw van extra woningen, gecombineerd met extra werkgelegenheid in deze regio, zorgt voor een forse toename van het aantal mobiliteitsbewegingen en daarmee de behoefte aan robuuste, toekomstbestendige verbindingen", laat de EB weten. "Daarbij genieten duurzame binnen-regionale verbindingen de hoogste prioriteit." Volgens de EB voldoet een lightrail-verbinding in de regio aan de gestelde wensen.
Ook geeft de EB advies over het soort woningen dat in de regio moet worden gebouwd. Dat moeten vooral woningen worden in het lage- en middensegment. "Op dit moment is er een gebrek aan woningen in dit segment waardoor werknemers met een praktisch geschoolde of middelbare opleiding moeilijk woonruimte in Regio Foodvalley kunnen vinden", vindt de EB.
De EB wil nu dat de betrokken partijen in de regio Foodvalley een aanjaagteam gaan aanstellen dat vanaf 2022 de eerste initiatieven kan uitwerken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.