De westelijke ontsluiting in Amersfoort kent vooral beren op de weg

AMERSFOORT - Ontbrekend budget, een afgetreden wethouder en stilgelegde werkzaamheden. De realisatie van de veelbesproken westelijke rondweg in Amersfoort zit al heel lang in een impasse. Een oplossing lijkt ver weg, bleek gisteravond opnieuw tijdens een verhitte discussie in de raadzaal.
Met frisse energie moest wethouder Roald van der Linde (VVD) voor de zomer proberen het project uit het slop te trekken. Zijn voorganger Hans Buijtelaar was er op stuk gelopen. "Door opzij te stappen, wil ik ruimte creëren zodat de blik weer naar voren gericht kan worden", zei hij destijds zelf. Een half jaar later heeft de frisse wind die waait nog niets in beweging gezet.
Waarom Amersfoort de westelijke rondweg aan wil leggen
Sinds de Amersfoortse gemeenteraad in 2016 instemde met de komst van de zogeheten westelijke ontsluiting, zijn er vooral veel beren op de weg gekomen. De geplande 2,5 kilometer lange nieuwe rondweg, een ontsluitingsroute tussen de Stichtse Rotonde en de Amsterdamseweg/Birkstraat, kan er alleen komen voor een bedrag van maximaal 68,3 miljoen euro. De coalitiepartijen zetten hun handtekening onder die afspraak in het coalitieakkoord.

Bereikbaar

De weg, die deels over de bestaande weg voert, moet volgens de gemeente een einde maken aan de spoorwegovergang en de groeiende stad veilig en bereikbaar houden. Tegenstanders vinden dat de weg onnodig is, omdat er volgens hen geen sprake zou zijn van de door de gemeente verwachte verkeerstoename. Ook zou het ten koste gaan van veel groen.
De voorbereidende werkzaamheden werden vorig jaar al gestart.
De voorbereidende werkzaamheden werden vorig jaar al gestart. © RTV Utrecht
Vorig jaar bleek dat er geen aannemer te vinden is die het voor het gewenste bedrag kan uitvoeren. Het project kwam op losse schroeven te staan. Voorbereidende werkzaamheden werden stilgelegd en sindsdien wordt er gezocht naar extra geld om het financiële gat te dichten. Gisteravond liet wethouder Van der Linde weten dat de lobby in Den Haag lastig is omdat het kabinet demissionair is. "Ik zal dus ergens geld vandaan moeten halen. Of een volgende coalitie zal zich hier opnieuw over moeten buigen."

Impasse

Ondertussen heeft spoorbeheerder ProRail de gemeente per brief laten weten dat er snel duidelijkheid moet komen. Voor 1 februari moet Amersfoort laten weten of het extra benodigde geld is gevonden. ProRail bekostigt als partner in het project een spoortunnel in de Barchman Wuytierlaan. Daarvoor is een Europese subsidie toegezegd, maar Brussel betaalt alleen als Amersfoort ook zelf met extra geld over de brug komt. "Als we de toegezegde voorbereidingssubsidie straks terug moeten storten omdat we er te laat mee aan het werk gingen, dan wordt dat in Brussel gezien als zeer ongepast", schrijft de directeur van ProRail in de brief.
Uit een animatie over de westelijke rondweg, gemaakt door de gemeente
Uit een animatie over de westelijke rondweg, gemaakt door de gemeente © Uit animatie door gemeente Amersfoort
Oppositiepartijen die de weg toch al nooit zagen zitten, denken dat het project vanwege de impasse definitief mislukt is. Ze zien het niet gebeuren dat er extra geld uit Den Haag komt en stellen vast dat de gemeenteraad ook niet van plan is om opnieuw de portemonnee te trekken. De wethouder beloofde dat de gemeenteraad zich op korte termijn kan buigen over scenario's die overblijven als het geld er niet komt. Zo zou het project mogelijk uitgekleed uitgevoerd kunnen worden. Maar wat blijft er dan nog over en stemt dat de provincie als belangrijkste geldschieter tevreden?
De stekker er helemaal uit trekken kan ook nog. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan vast. Namelijk 32 miljoen euro aan voorbereidingskosten en 1750 al omgezaagde bomen. De provincie Utrecht is zoals gezegd de grootste geldverstrekker in dit project. Die zal het in de woorden van wethouder Van der Linde "niet leuk vinden" als er een streep gaat door de weg en de provincie niets terugziet van het uitgegeven geld.
Welk scenario ook wordt gekozen, het zwaard van Damocles zal binnenkort onvermijdelijk gaan vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.