Instellingen

Tuincentra volop in kerstsfeer, maar corona baart zorgen: 'Lockdown zou drama zijn'

PROVINCIE UTRECHT - Of er een strengere lockdown komt of niet, bij de tuincentra in de regio zit de kerstsfeer er al goed in. Sterker nog, ze merken dat klanten de kerstsfeer nu juist extra belangrijk vinden. "Mensen kopen kerstartikelen ook dit jaar een stuk eerder", legt Leo de Leeuw van Intratuin Utrecht uit. En veel klanten kunnen dat beamen. "We gaan vandaag al kerstspullen neerzetten", vertelt één van de klanten. "Het een beetje gezellig maken."
Maar 'gezelligheid' is niet de enige reden om nu al kerstinkopen te doen, vermoedt Intratuin. "De angst voor een eventuele lockdown speelt ook mee", vertelt De Leeuw. "Dan hebben ze de inkopen maar alvast in huis."
Krijgen we een lockdown met Kerst? Deze bezoekers van Intratuin houden er wel rekening mee
Dat die angst niet uit de lucht gegrepen is, blijkt ook nu demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdag opnieuw een persconferentie geven vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het tuincentrum vreest dan ook zelf voor een lockdown. "We houden ons hart vast", vertelt De Leeuw. "Dat zou een drama zijn voor de hele sector."
De meeste bezoekers blijven niettemin optimistisch. Nu straks alle kerstspullen in huis zijn gehaald, maken ze ook al plannen voor de feestdagen. "Ik heb niet anders gepland omdat we nu in coronatoestanden zitten", vertelt één van de klanten. "Ik denk dat er ook wel een verschil is of je alleen je ouders op bezoek krijgt of met een grote vriendengroep op pad gaat."
Veel mensen denken dat een Kerstfeest thuis met de familie wel moet kunnen. "Ik laat me niet beïnvloeden door al die coronamaatregelen. Ik woon een beetje achteraf dus ze komen niet langs om te controleren", vertelt een klant. "Maar we zijn wel allemaal gevaccineerd." Voor een andere klant betekent een lockdown juist dat hij Kerst thuis zal vieren. "Ik werk in de horeca, dus normaal werk ik met Kerst", legt de vader van drie jonge kinderen uit. "Dus voor mij zou het betekenen dat ik thuis zit met de bende van ellende."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.