Amersfoortse Hogeweg blijkt 'melkkoe': 25.000 boetes in anderhalf jaar tijd

AMERSFOORT - Voor wie in het afgelopen anderhalf jaar over de Hogeweg tussen Amersfoort en Hoevelaken heeft gereden, is de kans groot dat er een prent van 100 euro op de mat is gevallen. Op de weg mag motorverkeer niet doorrijden en om daarop te controleren zette de gemeente Amersfoort er vorig voorjaar camera's neer. Het resultaat? Zo'n 25.000 boetes in anderhalf jaar tijd. "Het is een flinke melkkoe", stelt jurist Nick Voorbach.
De Hogeweg gold jarenlang als een belangrijke weg om Amersfoort te bereiken. Tienduizenden automobilisten gebruikten de weg om dagelijks van en naar de Keistad te komen, wat volgens de gemeente veel drukte en onveilige verkeerssituaties opleverde. Doordat de stad nieuwe ontsluitingsmogelijkheden kreeg, besloot Amersfoort de drukke Hogeweg in het voorjaar van 2016 op te knippen en sluipverkeer te weren.
Op de Hogeweg tussen Amersfoort en Hoevelaken zijn in anderhalf jaar tijd 25.000 boetes uitgedeeld

Camerasysteem

Een verzinkbare paal in het midden van de straat zorgde er in eerste instantie voor dat alleen lijnbussen nog door mochten rijden. Al het andere motorverkeer diende vanaf dat moment ter hoogte van huisnummer 249 om te keren en eventueel om te rijden om aan de andere kant van de weg te komen.
Toen bleek dat de paal teveel onderhoud vergde, besloot de gemeente de pilaar in het voorjaar van 2020 te verwijderen en op dezelfde plek een camerasysteem te installeren dat iedere doorrijder beboet. En dat gebeurt op z'n zachtst gezegd vaak. In 2020 werden er in totaal 8446 doorrijders op de bon geslingerd; dit jaar staat de teller al op 16.451.

'Situatie is niet scherp'

"Het dient op geen enkele manier de verkeersveiligheid en is een doorn in het oog voor de weggebruiker", aldus jurist Nick Voorbach. Hij heeft zich gespecialiseerd in het aanvechten van verkeersboetes en krijgt iedere dag verzoeken van automobilisten die op de Hogeweg een doorrijbekeuring hebben gepakt.
"Dat we dagelijks enkele boetes binnenkrijgen wil zeggen dat het een situatie is die niet scherp is", zegt Voorbach. "We krijgen meerdere boetes binnen over digitale handhaving van geslotenverklaringen, maar die van Amersfoort zijn veruit de meeste."

Waarschuwing

Helemaal opmerkelijk omdat weggebruikers wel degelijk worden gewaarschuwd. Op 800 meter, 400 meter, 90 meter en op de plek des onheils zelf. Grote, rechthoekige verkeersborden maken met de tekst 'camerabewaking - doorrijden = hoge boete!', daaronder een verbodsbord en daaronder nog eens de tekst 'uitgezonderd lijnbussen' duidelijk dat doorrijden voor normaal motorverkeer geld gaat kosten. Hoe kan het dan toch zo vaak misgaan?
Een van de borden op de Hogeweg, met daarachter de camera
Een van de borden op de Hogeweg, met daarachter de camera © RTV Utrecht / Jordi de Jong
"Als het alleen C12 (het verbodsbord, red.) was geweest, was het duidelijk geweest. Dan zouden er minder mensen doorrijden", stelt verkeerspsyscholoog Gerard Tertoolen. "Ik denk dat het vooral komt omdat het niet als verkeersbord wordt waargenomen. Dit is een informatiebord, waar ook een tekening van een verkeersbord in zit."

'Bordenblindheid'

Dat het bord deels geel is, kan bij de gemiddelde weggebruiker leiden tot een idee van bord voor werkzaamheden of iets dat er tijdelijk staat. "Als ik me probeer te verplaatsen in een gewone passant, dan denk ik niet dat het voor mij bedoeld is. Wil je het maximale effect, dan zou ik het verbodsbord los aan een paal bevestigen en iets verder ervoor of erna een andere waarschuwing."
Omdat veel mensen al last hebben van 'bordenblindheid', zouden alleen symbolen zonder tekst volgens Tertoolen nog beter werken. Voorbach zou liever zien dat dat de oude situatie met het paaltje terugkeert. De gemeente laat weten dat allebei niet te zien zitten: het paaltje was te kwetsbaar en losse borden leveren een slordig straatbeeld en alsnog veel overtreders op.
De gemeente vermoedt dat het hoge aantal boetes onder meer veroorzaakt wordt door het gebruik van oude navigatiesystemen die weggebruikers alsnog helemaal over de Hogeweg laten rijden. Amersfoort adviseert mensen hun navigatie te updaten en goed om zich heen te blijven kijken. De gemeente zegt suggesties ter harte te nemen en als het aantal boetes zo hoog blijft, te willen onderzoeken hoe de situatie verbeterd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.