Nieuwegein wil 28 bomen niet kappen en kiest voor verplaatsing

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Nieuwegein verplaatst 28 bomen van het centrum naar het noorden van de stad. Een bijzondere logistieke operatie voor de tien jaar oude platanen.
De bomen staan op dit moment bij het Brugpad. Daar worden woningen gebouwd, en om te voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens de werkzaamheden krijgen ze een andere plek. Ze staan voortaan bij de A. C. Verhoefweg en Taludweg, bij de entree in het noorden van Nieuwegein.
Wethouder Marieke Schouten is blij dat de bomen niet vernietigd hoeven te worden, maar een tweede leven krijgen. "Doordat ze al fors gegroeid zijn, bieden ze beschutting tegen hitte en wind. Ook hebben ze soms culturele waarde en geven ze een straat, wijk of landschap en in dit geval de entree van de stad een mooi uiterlijk."
Platanen zijn duurzame bomen die zich makkelijk laten verplaatsen en op een andere locatie verder leven. Hun stammen zijn op dit moment ongeveer een meter dik. Ze krijgen een comfortabele nieuwe plek, want de gemeente gaat extra voedzame grond om de wortels heen regelen. Ook worden de bomen de komende drie jaar nauwlettend in de gaten gehouden en waar nodig verzorgd met extra watervoorziening bij droogte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.