Instellingen

Vinkevener (47) de cel in voor witwassen van tonnen, vrouw vrijgesproken

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VINKEVEEN - De 47-jarige Mike K. uit Vinkeveen heeft een celstraf van twee jaar gekregen voor onder meer het witwassen van ruim 200.000 euro. Ook is volgens de rechter bewezen dat hij verboden vuurwapens had, een flinke hoeveelheid hard- en softdrugs in zijn woning bewaarde en fraude pleegde bij een hypotheekaanvraag. Een half jaar van de straf is voorwaardelijk.
Zijn vrouw, die ook voor de rechter stond, is vrijgespoken. Volgens de rechter is er geen bewijs dat ze wist waar het geld van de man vandaan kwam. Ook is niet bewezen dat ze de beschikking had over de wapens of de drugs.
K. had eerder in de rechtszaal verklaard dat hij het geld in de handel had verdiend. Hij kocht motoren en andere spullen en verkocht die door met winst. Zijn vrouw zou bovendien vaak grote bedragen van haar ouders hebben gekregen.
Ook voor de drugs had de man een verklaring. De hasj zou hij bewaren voor een bevriende coffeeshophouder. De naam van deze vriend wilde hij alleen niet noemen. De cocaïne zou hij groot hebben ingekocht voor zichzelf en twee vrienden. Maar ook van hen noemde de man de namen niet.
Volgens de rechter is vast te stellen dat de man van in totaal voor een bedrag van 221.614,26 euro geen geldige verklaring had. Hij moet daarvan 94.077,15 euro terugbetalen. Dat bedrag valt lager uit omdat de drugs zijn vernietigd en het lang heeft geduurd voordat de rechtszaak begon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.