Utrecht verplaatst kunstwerk Smakkelaarsveld naar Park de Watertoren in Overvecht

Het kunstwerk Zeelandschap, object 2: de schelpvorm.
Het kunstwerk Zeelandschap, object 2: de schelpvorm. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Het kunstwerk Zeelandschap, dat sinds eind jaren 80 op het Utrechtse Smakkelaarsveld staat, wordt verplaatst naar Park de Watertoren in Overvecht. Drie van de vier elementen van het keramische werk zijn er straks te zien.
Nu het gebied naast Utrecht Centraal wordt verbouwd, is er geen ruimte meer voor het zeer in het oog springende kunstwerk van David van de Kop in het centrum. "We hebben geconcludeerd dat het zowel voor het plan Smakkelaarspark als voor het kunstwerk beter is dat Het Zeelandschap niet in het Smakkelaarspark wordt ingepast. We zijn daarom op zoek gegaan naar een betere locatie voor dit kunstwerk", aldus het college in een brief naar de raad.

Een nieuwe plek

Samen met de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving is er gekeken naar een nieuwe plek en de keuze viel al snel op Park de Watertoren. Het was namelijk één van de weinige locaties waar het kunstwerk überhaupt geplaatst kon worden en dit stuk grond is sowieso eigendom van de gemeente Utrecht. Dat was ook een belangrijk punt waarmee rekening gehouden moest worden.
De verhuizing van het kunstwerk is geen makkelijke klus. De verschillende onderdelen worden in stukken gezaagd omdat ze anders niet te verplaatsen zijn. "Het kunstwerk wordt na de verplaatsing ter plekke hersteld en gerestaureerd, zodat het er weer fris bij staat."

Het vierde deel

Het vierde element, het gedeelte op de oude kademuren, kan niet verwijderd worden zonder grote schade aan te richten. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om dit vierde deel niet te verhuizen.
"Het zou betekenen dat het kunstwerk opnieuw moet worden gemaakt. Ook is het vierde element niet goed in Park de Watertoren in te passen. Daarom is in overleg met de erfgename van de kunstenaar David van de Kop besloten dit element te laten vervallen", aldus de gemeente. "Het element zal goed worden gedocumenteerd, zodat de informatie hierover voor de gemeente behouden blijft."
De verhuizing staat gepland voor het voorjaar in 2022.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.