Instellingen

GroenLinks stelt Kamervragen over polioresten in riool bij RIVM

© RTV Utrecht / Sammie Vries
BILTHOVEN - De landelijke fractie van GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over de vondst van resten van het poliovirus in het rioolwater in Bilthoven. Eerder deze maand bleek dat het rioolwater op het terrein van het RIVM resten van het virus bevatte en dat was bepaald niet de eerste keer.
GroenLinks vraagt nu aan minister De Jonge hoe vaak het de laatste tien jaar is voorgekomen dat poliobestanden zijn gevonden. De partij wil weten wat het ministerie van VWS en het waterschap hier tegen hebben gedaan. Ook vraagt GroenLinks zich af of de gemeente niet meer bevoegdheden moet krijgen om dit soort incidenten te voorkomen.

Lokale partijen verbijsterd

De kwestie leidde eerder ook al lokaal tot vragen. Forza De Bilt noemde het "verbijsterend" dat er nu al meerdere keren polio is aangetroffen in het riool. Ook voor de fractie Beter De Bilt was de maat vol. "Dit begint vervelende vormen aan te nemen, het gebeurt gewoon te vaak", vond die partij.
De vondst is op zich niet gevaarlijk, onder meer omdat de rioolzuivering het virus onschadelijk maakt, zegt de inspectie. Toch is er een onderzoek ingesteld. De lokale partijen in De Bilt zijn bovendien niet overtuigd dat de situatie ongevaarlijk is. "Een gesloten rioolsysteem klinkt veilig, maar dat is elk riool in Nederland. Het is niet zo dat het bedrijventerrein een eigen systeem heeft, het is een normaal rioolsysteem waar iedereen op is aangesloten. Bij een beetje regen kan het riool overstromen, dan komt het water gewoon over straat. Dat drinken honden en katten, daar spelen kinderen in. Volkomen onverantwoordelijk", vond Forza De Bilt.
Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaf aan dat als het riool overstroomt er een hele kleine kans is dat het virus zich zal verspreiden. "Virussen kunnen niet lang overleven in een waterrijk milieu. Ze hebben mensen nodig om in leven te kunnen blijven. Ze kunnen zichzelf dan niet vermenigvuldigen en sterven in oppervlakte water uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.