Milde straf voor Veenendaalse automobiliste die dodelijk ongeluk veroorzaakte

© Google Streetview
VEENENDAAL - Een 68-jarige automobiliste die vorig jaar in Veenendaal een verkeersongeluk veroorzaakte waarbij een fietser fatale verwondingen opliep, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden.
Ruim een jaar geleden reed de Veenendaalse op de kruising van de Veldweg met de Grote Beer een 79-jarige fietser aan, die daarbij zwaargewond raakte. Twee weken later overleed de man in het ziekenhuis aan een hersenvliesontsteking die hij opliep na een noodzakelijke operatie na het ongeluk.

Niet gezien

De vrouw zei in de rechtbank dat zij de bejaarde fietser, die voorrang had, totaal niet heeft gezien toen zij het kruispunt overstak. Op de Veldweg hield zij zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en voor zij linksaf sloeg minderde zij zelfs vaart tot 19 kilometer per uur.
Volgens de rechtbank is dit een gebruikelijke en acceptabele snelheid en snelheidsvermindering, maar toch zag de vrouw de fietser niet, die recht voor haar overstak. Ze heeft ook geen idee waarom ze het slachtoffer niet zag aankomen. Voordat ze de kruising opreed, keek ze naar links en rechts en werd ze niet afgeleid, zei ze in de rechtbank. Ook had ze geen geen last gehad van de laagstaande zon.

Noodzakelijke operatie

De fietser moest na het ongeluk worden geopereerd. Maar na die ingreep liep hij een hersenvliesontsteking op waaraan hij twee weken na het ongeluk overleed. Volgens de rechtbank kan zijn dood als gevolg van het ongeval worden aangemerkt. "De hersenvliesontsteking is ingetreden na de operatie die nodig was vanwege het letsel dat de man opliep bij het ongeluk. Dit was niet gebeurd als het ongeval niet had plaatsgevonden."
De rechtbank meent dat kan niet worden vastgesteld dat de vrouw ten tijde van het ongeval "aanmerkelijk verwijtbaar onvoorzichtig" heeft gereden. Wel staat vast dat zij een waarnemingsfout maakte, waardoor ze gevaar op de weg veroorzaakte. Ze heeft het slachtoffer namelijk niet gezien toen hij de kruising naderde, terwijl hij voor haar goed zichtbaar moet zijn geweest.

Taakstraf

De officier van justitie eiste twee weken geleden een taakstraf voor de vrouw. Maar de rechtbank vindt dat in dit geval niet passend. De Veenendaalse is de enige mantelzorger voor een naast familielid en heeft hiervoor haar auto nodig. Ook houden de rechters rekening met haar leeftijd en het feit dat zij geen strafblad heeft.
De automobiliste en de officier van justitie hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als zij het niet eens zijn met het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.