Verhit debat over sloop aan Utrechtse Croeselaan, maar doek valt toch voor ruim 100 woningen

© Google Streetview
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad praat vandaag over de ontwikkelingen in het Beurskwartier. Dat is het gebied tussen de Jaarbeurshallen en de Croeselaan. Dat is nu vooral nog een parkeerterrein. In de toekomst moeten hier ruim drieduizend woningen en werkruimtes komen. Maar de discussie over de ontwikkeling wordt gedomineerd door de sloop van ruim 100 woningen aan de Croeselaan ten behoeve van dit project.
De discussie over de sloop van de woningen loopt al jaren. Veel partijen zijn tegen de sloop, het zijn namelijk veelal kwalitatief goede sociale huurwoningen. De huizenmarkt is al overspannen met een tekort aan betaalbare woningen. En dus zouden de partijen een deel van de woningen graag behouden. En dan met name de woningen die plaats moeten maken voor een parkje, en niet voor andere woningen. Maar het lijkt er niet op dat de oppositie haar zin krijgt.

Wooncrisis

Coalitiepartij D66 was bij het begin van het debat duidelijk, Maarten Koning vroeg zijn collega's waar het debat over zou moeten gaan, over de aanleg van 3200 duurzame woningen of over de sloop van 90 huizen die gesloopt moeten worden? Koning hamerde op de wooncrisis en dat er echt iets moet gebeuren. Volgens hem nemen partijen die tegen dit plan stemmen de wooncrisis niet serieus. Hij zegt dat er uitvoerig is gewikt en gewogen over de sloop.
Ook wethouder Eelco Eerenberg was duidelijk. "Ik besef me terdege dat de sloop van de woningen aan de Croeselaan zwaar valt", zei hij. En het siert de partijen, aldus de wethouder, die zich tegen de sloop verzetten. Maar toch is aan sloop van de woningen niet te ontkomen. "Kan dit plan ook zonder sloop? Natuurlijk, maar dan is het niet dit plan." Volgens de wethouder kent het plan een ongekende dichtheid, met enorme volumes. "Daar wil je niet in je woninkje naast wonen. Dit plan met deze dichtheid met deze grote volumes vraagt lucht." En dus moeten er twee parkjes in het plan komen. En dus kan dit plan volgens de wethouder niet zonder de sloop van de woningen aan de Croeselaan.

Onomkeerbaar besluit

Rick van der Zweth, van de PvdA is het daar niet mee eens. Hij noemt het slopen een kapitale fout. "Er dreigt een onwenselijk en onomkeerbaar besluit te worden genomen." Hij diende een wijzigingsvoorstel in om de woningen te sparen die op de plek van het parkje moeten komen. De raad stemt vanavond laat over dat voorstel, maar het lijkt er niet op dat zijn plan een meerderheid krijgt.
Wel is er brede steun van de raad voor het plan om de huidige bewoners beter te beschermen. Aan de andere kant van de Croeselaan wordt De Foreest gebouwd, een nieuwbouwwijkje naast de Rabobank. Bewoners van de Croeselaan krijgen voorrang bij de keuze voor een huis. Ook krijgen ze voorrang als ze ergens anders willen gaan wonen. En tenslotte zouden ze niet geconfronteerd moeten worden met forse huurverhogingen. Al deze plannen kunnen rekenen op steun van een grote meerderheid van de raad. En ook de wethouder gaf aan dat te zullen gaan realiseren.
Er dreigt een onwenselijk en onomkeerbaar besluit te worden genomen
Rick van der Zweth (Pvda)
De vergadering werd kort verstoord door een tiental demonstranten vanuit het 'woonprotest', die ook tegen de sloop van de woningen zijn. Zij ontrolden een spandoek, maar gingen daarna rustig zitten om het debat te volgen.
Vanavond laat volgt de stemming over het plan voor de ruim drieduizend woningen in het gebied, en over de wijzigingsvoorstellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.