Lichtjesavond Leerdam kan niet doorgaan: 'Jammer en teleurstellend'

© Pieter Tammens
Leerdam/Leerdam - 'Heel jammer en teleurstellend' noemt de organisatie het besluit om de Lichtjesavond in Leerdam dit jaar niet door te kunnen laten gaan. Jaarlijks wordt de avond op de tweede donderdag van december georganiseerd. "Er is vraag naar om met elkaar te gedenken, er is behoefte aan. Het is heel jammer maar we hebben nu eenmaal met de regels te maken en daar past dit niet in", vertelt Teus Meijdam van de Stichting Lichtjesavond Gemeente Vijfheerenlanden.
De verscherping van de corona-maatregelen heeft een streep door de Lichtjesavond gezet die eigenlijk op 9 december gehouden zou worden. Jaarlijks worden op deze avond lichtjes bij de voordeuren van de huizen in Leerdam gezet om overleden mensen te gedenken. Op de Algemene Begraafplaats in Leerdam worden honderden kaarsjes aangestoken en komen mensen samen om te gedenken. Maar vanwege de coronamaatregelen kan dit voor het tweede jaar op rij niet doorgaan.

Coronamonument

Dit jaar zou op de Lichtjesavond ook het coronamonument van Vijfheerenlanden onthuld worden. Want na alles wat initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Lichtjesavond Ben de Werd de afgelopen jaren als begrafenisondernemer heeft meegemaakt, wist hij één ding zeker: er moest en zou iets tastbaars komen voor de mensen die ons in coronatijd zijn ontvallen. "Het was in en in triest. Afscheid nemen is al zo moeilijk, en in deze tijd was het nóg heftiger. Moest je ineens kiezen welke 30 personen je er bijvoorbeeld bij wilde hebben, terwijl er zoveel mensen waren die erbij wilden zijn."
Dat de officiële onthulling niet doorgaat, betekent niet dat het monument er niet alvast gaat komen op 9 december. Hij komt hoe dan ook al in Leerdam te staan. " Ja, we zetten hem gewoon neer. Het is een traan, gemaakt van glas. Als extra herdenking voor alle mensen die er niet meer zijn door corona, of juist door de gevolgen van corona. Ik hoop dat mensen er troost uit kunnen halen.

Alternatief voor de Lichtjesavond

In tegenstelling tot vorig jaar zal de organisatie wel een alternatief verzinnen. Samen met leerlingen van het Heerenlanden College wordt een aantal video's gemaakt. "Het zullen een stuk of vier video's worden die dan in december online komen. De atrap is ieder geval op 9 december, de dag van de oorspronkelijke Lichtjesavond", vertelt Teus Meijdam. Over de invulling van de video's wordt nog nagedacht.
"In coronatijd hebben heel veel mensen iemand verloren en niet goed afscheid kunnen nemen. Mensen hebben dus eigenlijk dubbel behoefte aan deze avond", aldus Meijdam. De voorbereidingen waren dan ook al in volle gang. De honderden olielampen, kaarsenstandaards en zelfgemaakte engeltjes gaan nu de opslag in. Meijdam: "En hopelijk kunnen we ze dan volgend jaar wel gebruiken."
De organisatie vindt het wel spannend hoe het volgend jaar zal gaan met de Lichtjesavond. Op de avond zelf zijn zo'n 80 vrijwilligers nodig. "En het is nu al zo moeilijk om zoveel vrijwilligers bij elkaar te krijgen, als je zo'n avond twee jaar niet kunt organiseren dan is het heel moeilijk om mensen erbij te houden." Begin volgend jaar starten de voorbereidingen voor de editie van december 2022.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.