Laatste archeologisch onderzoek naar grafheuvels in Utrechtse Heuvelrug: 'Jammer dat we bijna klaar zijn'

UTRECHTSE HEUVELRUG - Al sinds 2015 wordt er in de Utrechtse Heuvelrug archeologisch onderzoek gedaan naar prehistorische grafheuvels op verschillende plekken in de gemeente. Inmiddels zijn bijna alle heuvels binnen de gemeentegrenzen onderzocht en zijn de archeologen toegekomen aan het laatste booronderzoek.
Onderzoek naar grafheuvels
Onderzoek naar grafheuvels © RTV Utrecht
Op de heidevelden, in de bossen en op de Utrechtse Heuvelrug zijn veel ronde heuvels te vinden. Veel van deze heuvels staan al geregisterd als prehistorische grafheuvel. Dat zijn heuvels die in de prehistorie werd gebruikt als begraafplaats. Deze heuvels zijn meer dan 3000 tot 4000 jaar geleden aangelegd ter markering van een graf.
Tot en met 3 december zullen nog zevenentwintig heuvels door middel van grondboringen worden onderzocht. De verwachtingen zijn hooggespannen: in januari werd nog een grafheuvel aangetroffen waaruit nog resten van het graf zelf en enkele bijgiften werden opgeboord.
Laatste archeologische onderzoek naar grafheuvels
Door booronderzoek te doen kan worden vastgesteld of het inderdaad gaat om een grafheuvel of dat de heuvels er op een natuurlijke manier recent zijn bijgekomen, zoals bijvoorbeeld stuifduinen. "Het doel van dit onderzoek is om de bevestigde grafheuvels beter en gerichter te kunnen behouden, beheren en ontsluiten. De resultaten zijn duidelijk: circa 50 procent van de heuvels blijkt inderdaad een prehistorische grafheuvel te zijn", zegt gemeentelijk archeoloog Peter Westerings.

'Heel speciaal'

Veldarcheoloog Sjoerd Beuger en Daimën Duivenvoorden rijden door de hele gemeente om de heuvels te onderzoeken. "Op een dag onderzoeken we ongeveer vijf tot zes heuvels. Voor ons is het ook heel bijzonder om te doen. Wij komen dit ook niet elke dag tegen. Als we eenmaal een grafheuvel gevonden hebben is dat toch wel speciaal. Dan sta je gewoon op een graf van iemand uit de prehistorie. Het is jammer dat het onderzoek na bijna zes jaar klaar is", zegt Sjoerd Beuger.
De informatie over waar alle heuvels die onderzocht moeten worden liggen stamt nog uit de vorige eeuw zegt Peter Weterings. "Een eeuw geleden liepen ze hier al door het bos en wisten ze precies waar de heuvels lagen. Die informatie gebruiken wij nu nog steeds om de heuvels te vinden. Er is alleen nooit onderzocht of de heuvels daadwerkelijk grafheuvels zijn, daarom doen we dat nu. Het is onze taak om de grafheuvels te onderhouden, maar dan is het wel goed om precies te weten welke heuvel wel een grafheuvel is en welke niet."

Grafheuvels beschermen

Door het onderzoek dat de afgelopen zes jaar is gedaan, is nu bekend welke heuvels er wel grafheuvels zijn en welke niet. "We gaan de grafheuvels die we ontdekt hebben beschermen en we gaan de resultaten van de afgelopen zes jaar bij elkaar leggen zodat we een conclusie kunnen trekken. Op die manier weten we waar de grafheuvels liggen, hoe ze dateren en hoe we het prehistorische leven hier weer kunnen reconstrueren", aldus Weterings.
Onderzoek naar grafheuvels
Onderzoek naar grafheuvels © RTV Utrecht
Weterings geeft aan dat het niet de bedoeling is dat er verder wordt gekeken naar wie of wat er allemaal begraven ligt in de grafheuvels. "Voor archeologen is het belangrijk om zo min mogelijk te verstoren. Het ligt hier al duizenden jaren. Als we het gaan opgraven is het weg. Dat moeten we niet willen. Daarnaast moeten we ook respect hebben voor de mensen die hier begraven zijn. Het booronderzoek is een minimale ingreep, maar op die manier kunnen we veel informatie verzamelen en de rest laten voor wat het is."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.