Utrechtse horeca wacht persconferentie gespannen af: 'Kom met een duidelijk plan'

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse horeca wacht opnieuw in spanning af welke maatregelen er vanavond worden afgekondigd tijdens de persconferentie van het kabinet. Maar ondertussen lopen de reserveringen door, wordt het bier gewoon geleverd en liggen de boodschappen al in de koeling.
"Het is volstrekt onduidelijk of we dicht moeten en wanneer, maar het zou wel heel handig zijn als we daar qua inkoop een beetje op kunnen inspelen", zegt Jos de Winter van café De nieuwe Dikke Dries. Hij en meer van zijn collega's in Utrecht zitten uiteraard niet te wachten op een nieuwe lockdown, maar als het moet, dan graag met wat meer beleid en minder onzekerheid.
"We zijn gewoon aan het ondernemen alsof er niets aan de hand is. Je zult wel moeten. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met het invoeren van een nieuwe menukaart, een nieuwe borrelkaart en wat nieuwe drankjes. Dat kost altijd wat meer inkoop dan normaal. Maar aan de ene kant denk ik: waar doe ik het voor? Want voor je het weet zijn we vrijdag of zaterdag dicht. En hoe lang we dicht gaan weet niemand. Die onzekerheid is heel vervelend."
Bij Grand Café Lebowski zijn ze de onzekerheid beu
Bord leeg
De persconferentie in maart vorig jaar staat de horecaondernemers nog helder voor de ogen. Toen werd er aan het begin van de avond nog gezegd dat de boel een half uur later al dicht moest. In restaurants mochten gasten nog snel hun bord leeg eten en in kroegen werd gesmeekt om een laatste pilsje. Dat hopen we niet meer mee te maken, zegt Willem van Heijningen van restaurant Op Roose.
"Mensen zaten aan het voorgerechtje en hadden net een fles wijn besteld. Klanten krijgen dat dan ook niet mee. Je zit in een restaurant, je bent een avondje uit, dan zit je niet continue op je telefoon. Dan moet jij ze dus gaan vertellen dat er net een persconferentie is geweest en dat ze naar huis moeten. Ja, dat is niet waarom we in de horeca zijn begonnen. Het pleasen van mensen en ze een goed avondje uit bezorgen zit toch bij horecamensen in het bloed. En als het dan op die manier gaat, dat was best heftig."
Het went
Ondertussen zijn we al weer twee horecalockdowns verder en dus went het gek genoeg allemaal ook wel weer een beetje, zegt Van Heijningen. Hij is er in ieder geval een stuk rustiger onder dan vorig jaar. De voorraden komen wel op, zegt hij, want het personeel wil ook wel iets eten of drinken met kerst.
"Het is zonde van het geld, maar het gaat niet om tonnen omzetverlies. En daar gaat het wel om als we weer drie maanden dicht gaan. Daar zit de pijn. Je hebt wel personeel in dienst, je moet de huur betalen, je hebt wel investeringen gedaan, alles gaat gewoon door. Er was wel compensatie van de overheid, maar dat was bij lange na niet genoeg. Ik heb 60.000 euro gehad op een omzetverlies van 1,6 miljoen, dus reken maar uit. Daar kan ik mijn personeel geen drie maanden van betalen. Dat is de grootste zorg."
Personeel
Ook Jan Hagenouw, de nieuwe voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vreest de gevolgen voor het personeel in de horeca. "We hebben net ons personeel weer op orde en je wil er helemaal voor gaan. En dan ziet het er nu naar uit dat dat toch weer niet kan."
Hij zegt zelf het afgelopen jaar 'verdraaid veel moeite te hebben gehad' om zijn personeel te motiveren om toch vooral in de horeca te blijven. Nieuwe maatregelen gaan daar in ieder geval niet bij helpen. "Als we van corona af zijn, of een manier hebben gevonden om er me om te gaan, dan hebben we ook weer mensen nodig. Iedereen wil dan toch weer naar de horeca."
Vroeg dicht
Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten. Dat zeggen bronnen in ieder geval tegen de NOS. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd al naar 20.00 uur. Vanavond wordt duidelijk welke maatregelen er nu worden genomen én wanneer die precies ingaan.
"Het zou me niet verbazen dat ze het direct na het weekend doen, om te voorkomen dat ze weer een voorraadvergoeding moeten betalen", zegt Jan Hagenouw. "Er zit ook een raar soort pragmatisme in bij de overheid, heb ik het gevoel. Ik denk dat er in Den Haag beslissingen moeten worden genomen die helemaal niet op dit operationeel vlak liggen, maar op de bestrijding van de pandemie. En dan moeten er keuzes worden gemaakt. Als je die niet maakt, dan blijft het doormodderen."