Gebouwen kleuren oranje in Stichtse Vecht vanwege geweld tegen vrouwen: 'Hij zette het mes op m'n keel'
STICHTSE VECHT - Zestien dagen lang kleuren het gemeentekantoor, Goudestein en Boom en Bosch in Stichtse Vecht oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In Nederland krijgt 45 procent van de vrouwen te maken met geweld, en net als veel andere gemeenten in de regio wil Stichtse Vecht dat kenbaar maken. Tessel ten Zweege (23) is een van die vrouwen. "Het mentale geweld was misschien nog wel erger dan het fysieke", vertelt ze.
Tessel werd mishandeld door haar partner
Op haar negentiende ontmoette Tessel, nu wonend in Amsterdam en studerend in Utrecht, haar - inmiddels - ex-partner, die haar mishandelde. "Toen ik hem ontmoette, werd ik overspoeld met complimentjes en cadeaus. Daarna begonnen de beledigingen en later mishandelde hij mij. Hij pakte me stevig vast, kneep me heel hard of zette een mes tegen mijn keel."

Het geweld vond niet alleen binnenshuis plaats. Ook buitenshuis werd Tessel mishandeld. "Een keer stonden we in een overvolle metro in Amsterdam, terwijl we ruzie hadden. Hij duwde me tegen het raam en beet in mijn gezicht. Het bloed droop langs mijn gezicht en druppelde op de grond. Ik moest huilen en slaakte een kreet van de pijn. Toen ik om me heen keek, zag ik dat allerlei mensen keken, maar ze deden niets."
Het bloed droop langs mijn gezicht
Het bleef niet alleen bij fysieke mishandeling. "Hij zei constant dat ik dom was en niks kon. Maar het ergste was, dat hij mijn slaap van mij afnam. Zo gooide hij met pannen water over mijn bed heen, zodat die koud en nat was en ik niet kon slapen." Door het tekort aan slaap werd Tessel steeds depressiever. "Ik werd geestesdood gemaakt", vertelt ze.
'Dagelijks berichten'
Lang durfde Tessel zich niet te vertellen over het geweld, uit schaamte en angst. "Hij zou me doodmaken als ik het tegen iemand zou vertellen", vertelt ze. Uiteindelijk lukte het Tessel om haar vriend uit huis te zetten. Ze heeft hem daarna nooit meer gezien.
Dagelijks krijg ik twee of drie berichten van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt
Nu vertelt Tessel haar verhaal en spreekt ze zich uit tegen geweld tegen vrouwen. Ze schrijft er artikelen over, maakte een documentaire en publiceert binnenkort haar eigen boek. "Ik dacht heel lang dat ik de enige was, maar dagelijks krijg ik wel twee of drie berichten van vrouwen die zich herkennen in mijn verhaal of hetzelfde hebben meegemaakt."
De strijd tegen geweld tegen vrouwen
De aandacht voor het onderwerp is volgens het initiatief Orange the World nodig, omdat wereldwijd één op de drie vrouwen te maken krijgt met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. In verschillende gemeentes in Nederland kleuren gebouwen daarom zestien dagen lang oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

De gemeente Stichtse Vecht doet dit jaar voor het eerst mee. Wethouder Hetty Veneklaas ontstak gisteravond het oranje licht op de gebouwen in haar gemeente. "Uit mijn omgeving ken ik verhalen van vrouwen die met geweld te maken hebben. Ik wil niets liever dan het gesprek erover voeren en het taboe eraf halen, zodat mensen ervan bewust worden dat geweld tegen vrouwen en meisjes ook in je naaste omgeving kan voorkomen", vertelt de wethouder.
Ook Tessel vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor geweld tegen vrouwen om het onderwerp zo bespreekbaar te maken. Zij is inmiddels gelukkig in een nieuwe, gezonde relatie. Heb je zelf hulp of advies nodig? Bel dan Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem en 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.