Vist Partij voor de Dieren in Utrecht achter het net met hengelverbod?

© Pixabay
UTRECHT - Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt er zo snel mogelijk een verbod in Utrecht voor sportvissers. De partij realiseert zich echter dat zo'n verbod niet op een meerderheid in de Utrechtse raad kan rekenen en dus bedacht de PvdD een list. Fractievoorzitter Maarten van Heuven deed vandaag een voorstel om een onderzoek te doen. Daarmee moet bekeken worden hoe het vissen in de stad teruggedrongen kan worden 'het liefst tot nul'.
Van Heuven heeft het overigens nooit over 'vissen' als hij de sport bedoelt. Als hij 'vissen' zegt, dan bedoelt hij de waterdieren. Hij duidt de sport consequent aan als 'hengelen'. Dat Van Heuven en zijn partij een broertje dood hebben aan hengelen is al veel langer bekend. Bij elke mogelijke aanleiding stelt hij vragen of start een debat over dit onderwerp. Zo liep hij te hoop tegen het WK Streetfishing dat vorige week in de Domstad gehouden had moeten worden. Het werd afgelast vanwege corona. Maar daarvoor had de PvdD al menig visje uitgegooid in de raad, in de hoop een meerderheid te vinden voor een verbod. Tevergeefs, er werd door de andere partijen niet gehapt.

Vissen naar steun

Na een debat over dierenwelzijn proefde hij een kanteling in de gemeenteraad, misschien wil een meerderheid gaan nadenken over een totaalverbod op vissen of hengelen in de gemeente. Normaal gesproken zijn de moties van de PvdD in de categorie van dik hout zaagt men planken, de tekst laat niets te raden over. Maar niet bij de motie die hij vandaag in stemming brengt, met de meeste voorzichtigheid probeert hij zo veel mogelijk steun te krijgen. En dus schrijft hij of de raad wil besluiten: "Te onderzoeken hoe, in welk tijdspad en met welke tussenstappen het aantal gemeentelijke hengelwateren afgebouwd kan worden, liefst naar 0, en uiterlijk binnen een jaar een voorstel te doen aan de raad." En dat is politiek van de bovenste plank.
Of hij de gewenste steun gaat krijgen is nog even de vraag, de raad vergadert met een beperkt aantal mensen, en pas helemaal aan het eind volgt er een stemming via een videoverbinding. En dat kan vandaag wel eens rond middernacht zijn.
Wel was er een kort debatje, waarbij met name de VVD de draak stak met het voorstel. Erik van de Marel: "Vissers zijn nou net niet de mensen die de grootst mogelijke hekel hebben aan natuur en dieren. Integendeel zou ik willen zeggen." Cees Bos van Stadsbelang Utrecht, deed daar nog een schepje bovenop. Hij pleit ervoor om het niet te hebben over een onmenselijke sport, maar over een 'onvisselijke sport'.

Te vroeg

GroenLinks-raadslid Heleen de Boer nam het debat wel serieus. Zij weet nog niet of haar fractie het voorstel gaat steunen. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) gaf aan dat ze juist op dit moment onderhandelt over een visvergunning voor de komende zes jaar, zij vindt het voorstel slecht getimed, ze zou liever zien dat het voorstel over een paar jaar opnieuw ingediend zou kunnen worden. Verder vreest zij lange juridische procedures als vissen in de stad verboden wordt. Bovendien bestaat nergens in het land een dergelijk verbod en dus zal het lastig zijn om zo'n regeling juridisch dicht te timmeren.
Wat de uitkomst van het voorstel zal zijn, wordt dus later vanavond bekend. Vast staat wel dat Student & Starter het voorstel steunt, hun naam staat onder het voorstel.
Naschrift: Het voorstel van de PvdD haalde het niet, met 25 tegen 20 stemmen werd het verworpen. Heleen de Boer en GroenLinks stemde wel voor, met de opmerking dat voor wat GroenLinks betreft er geen totaal verbod op hengelen hoeft te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.