Instellingen

Ook kritieke planbare zorg afgeschaald, Utrechtse zorgverleners doen noodkreet: 'Help ons helpen'

© UMC Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Zorgverleners roepen mensen in een videoboodschap op zich beter aan de coronamaatregelen te houden. Er liggen steeds meer mensen met corona in het ziekenhuis waardoor de planbare zorg noodgedwongen afgeschaald wordt. Ook kan sommige kritieke planbare zorg niet meer worden geleverd.
"Niet iedereen kan meer geholpen worden. Dat vinden we verschrikkelijk", klinkt het in de videoboodschap van onder andere het UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum en verzorging- en verpleeghuizen en huisartsen.
"Iedereen zet zich maximaal in, maar we hebben jouw hulp nodig. Bescherm jezelf en houd je aan de maatregelen. Doe voorzichtig. Zo zorgen we samen dat de zorg niet tot stilstand komt. Help ons helpen."
Utrechtse ziekenhuizen riepen vorige week ook al op de basisregels beter in acht te nemen omdat de zorgketen dreigt vast te lopen door coronadrukte.
"We hebben net ook weer een trauma opgevangen, dat is ook iets wat gewoon dagelijks doorgaat", zei UMC-verpleegkundige Yvonne Spetter toen tegen RTV Utrecht. Ze werkt op de trauma-afdeling en springt een dag in de week bij op de onlangs heropende cohort voor coronapatiënten.
Spetter is niet de enige die eigenlijk op een andere afdeling hoort te werken. "Iedereen wordt van de eigen afdeling gehaald, zodat daar ook weer afgeschaald wordt. Het is een verschuiving van personeel eigenlijk."

Iets minder besmettingen

Vandaag werd bekend dat het afgelopen etmaal 22.247 mensen besmet raakten met het coronavirus. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.
Het is niet duidelijk waar de daling van het gemiddelde door komt. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de GGD'en tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

2545 patiënten

Het aantal mensen dat met een corona-infectie is opgenomen in een ziekenhuis is afgelopen etmaal met 10 gestegen naar 2545 patiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patinten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen patiënten op de verpleegafdelingen nam iets af, het aantal patiënten op de ic's nam juist verder toe.
Zorgverleners op de intensive cares behandelen momenteel 530 Covidpatiënten, een stijging van 25 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er liggen vandaag voor het eerst meer coronapatiënten op de ic's dan een jaar geleden. Op 25 november 2020 werden er 529 mensen met een corona-infectie geholpen op een intensive care.
Er werden de afgelopen 24 uur 49 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Doordat er ook mensen overleden of de intensive care-afdelingen mochten verlaten, nam het totaal aantal patiënten minder snel toe.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 2015 coronapatiënten. Dat zijn er 15 minder dan een dag geleden. Ook van dinsdag op woensdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen al af, toen met 22 patiënten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.