Woerden staat voor 'duivels dilemma': wel of geen trappetjes in water?

© Gemeente Woerden
WOERDEN - Doordat een man een paar weken geleden onwel werd en in het water viel, rijst in Woerden nu de vraag of er misschien trappetjes op de kade moeten komen. Wethouder Ad de Regt wil daar wel over nadenken maar staat tegelijkertijd voor een zelfverklaard 'duivels dilemma'; hij is bang dat trappetjes recreatief zwemmen in de hand werkt. Wat nu?

Water te diep, kade te hoog

Een paar weken geleden ging het bijna mis in de wateren van Woerden. In de nacht van 7 op 8 november raakte een man plotseling onwel op de Rijnkade, zijn suiker bleek te laag. Hij stapte van zijn fiets om tot zichzelf te komen. Bij het opstaan raakte de man te water. Een half uur tot driekwartier heeft hij in het water gelegen. Eruit komen bleek niet te doen: het water is diep en de waterkant te hoog.
Al schreeuwend besloot de man naar de overkant van het water te zwemmen. Een man en een vrouw hoorden zijn hartenkreet en schoten de man te hulp. Samen trokken ze hem uit het water, een ambulance bracht hem zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis.

Indruk gemaakt

Gisteravond vertelde hij zijn verhaal bij de gemeenteraadsvergadering. De man is volledig hersteld maar had twee weken flinke last van zijn schouders en armen, "terwijl ik fit ben en veel sport", zegt hij. "Ik kan het gelukkig navertellen maar het is geen prettige ervaring." Het echtpaar dat hem uit het water trok, heeft een week lang niet kunnen werken.
Het verhaal van de man maakte diepe indruk op de gemeenteraad en een meerderheid is het met hem eens: er moet iets gebeuren zodat mensen zichzelf kunnen redden als ze om welke reden dan ook te water raken.

Dilemma

Ook wethouder Ad de Regt ziet de noodzaak en wil graag meedenken maar trappetjes; die komen er 'nadrukkelijk' niet. "Dit is een veiligheidsdilemma dat twee kanten opwerkt", zegt De Regt. "We willen niet uitlokken dat er wordt gezwommen op plekken waar dat gevaarlijk is. Tegelijkertijd willen we het wél mogelijk maken dat mensen die te water raken eruit kunnen komen." Ook vanuit de haven klinken er, al langere tijd, stemmen om trappetjes of iets van dat soort.
"Dit is wel een heel duidelijk signaal", zegt De Regt. "We gaan het oppakken en versneld locaties bekijken waar we iets kunnen doen." Hij komt er op een later moment bij de raad op terug.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.