Hoeveel woningen, kantoren en winkels staan leeg in jouw gemeente?

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Begin dit jaar stonden ruim 206.000 duizend huizen, kantoren en winkels in Nederland leeg. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ruim 10 procent van alle kantoorruimte werd op 1 januari niet gebruikt. Bij winkels bedroeg de leegstand bijna 9 procent, bij woningen 2,4 procent. Het CBS meldt dat vooral kantoren langdurig leegstaan: bijna driekwart van de bedrijfspanden die niet gebruikt werden, stonden een jaar eerder ook al stof te vangen.

Woningleegstand

In Nederland stonden meer woningen leeg dan er huizen zijn in de hele gemeente Utrecht: 187.000. Een derde hiervan wordt al langer dan een jaar niet gebruikt. De leegstand komt relatief meer voor in dichtbebouwde gebieden.
In Laren en Loppersum zijn verhoudingsgewijs de meeste huizen te vinden zonder bewoners: 6 procent. In Duiven en Westervoort is de leegstaand het laagst. Woningleegstand komt relatief meer voor in dichtbebouwde gebieden.
In onze provincie Utrecht is de woningleegstand het grootst in Utrecht, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Oudewater, Lopik en Bunschoten. Begin dit jaar stond daar 3 procent van de woningen leeg.

Winkel- en kantorenleegstand

Het gebeurt veel vaker dat kantoren en winkels niet worden gebruikt, hiervan staat respectievelijk zo'n 10 en 9 procent leeg. In driekwart van de ongebruikte kantoren was het een jaar eerder ook al stil.
In de provincie Utrecht is de meeste winkelleegstand te vinden in Renswoude: 21 procent. De gemeente behoort daarmee ook landelijk tot de koplopers. In Lopik en Montfoort staan eveneens veel winkels leeg. In de gemeente Utrecht was de winkelleegstand begin dit jaar 12 procent.
De kantorenleegstand is aanzienlijk groter en loopt per gemeente bovendien sterk uiteen. Zo werd bijna een derde van de kantoren in Enkhuizen, Doetinchem en het Friese Tytsjerksteradiel begin dit jaar niet gebruikt.
In de provincie Utrecht is de kantorenleegstand het grootst in Montfoort en Bunschoten. In de gemeente Utrecht staat 10 procent leeg.