Vier arrestaties in Lopik voor opruiing, politie stuurt sms-bom

© RTV Utrecht / Joost Danvers
LOPIK - De politie heeft in Lopik vier verdachten opgepakt die mensen zouden hebben opgeroepen om onrust te stoken in het dorp. De arrestanten worden verdacht van opruiing en het aansporen tot geweld.
De recherche ontdekte dat er in whatsappgroepen dreigende en opruiende berichten rondgingen. De politie en het Openbaar Ministerie hebben alle contacten van de verdachten een sms-bom gestuurd. De ontvangers lezen daarin dat hun identiteit bij de politie bekend is. Ook worden ze opgeroepen om niet te gaan rellen.

Strafblad

Volgens de politie zijn de verdachten uit Lopik een 15-jarige jongen en drie mannen van 28, 31 en 46 jaar. Ze zijn vanmorgen aangehouden en zitten nog vast. Het politieonderzoek is nog niet afgerond. De arrestanten riskeren volgens de politie een strafblad.
Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik heeft de politie bedankt voor het "kordate optreden" vanmorgen. "Oproepen tot geweld is ontoelaatbaar", zegt hij in een reactie aan RTV Utrecht. "Door goed onderzoek en snelle actie willen we als politie, gemeente en OM opruiing om te gaan rellen voorkomen."

Ongeregeldheden

Afgelopen weekend braken op meerdere plaatsen in het land ongeregeldheden en rellen uit. In Rotterdam schoten in het nauw gedreven politieagenten gericht met hun vuurwapen. Ook in Lopik was het onrustig.
Politie, openbaar ministerie en gemeentebestuurders zijn alert op oproepen om de orde te verstoren en monitoren onder meer wat er op sociale media als Whatsapp en Telegram gebeurt. De politie benadrukt dat oproepen tot geweld en opruien strafbaar is en hard wordt aangepakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.