Museum Catharijneconvent verwerft enorme Napolitaanse kerststal uit 18e eeuw: 'Uiterst zeldzaam'

UTRECHT - Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal verworven met ruim zevenhonderd figuren. Er is nog wel een grootscheepse restauratie nodig om hem tentoon te kunnen stellen. Het museum is daarom een crowdfundingcampagne gestart.
Een deel van de verworven figuren.
Een deel van de verworven figuren. © Femke Lockefeer
"Vanaf eind 2022 kan jong en oud zich ieder jaar verwonderen bij een verfijnde miniatuurwereld waarin niet alleen de Heilige Familie, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen een plek hebben. Een bijzondere nieuwe kersttraditie in Utrecht", meldt het museum.

Wens in vervulling

Al sinds 1932 presenteert Catharijneconvent in de kerstperiode een 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal die bestaat uit ongeveer honderd figuren. Het was een langgekoesterde wens een kerstopstelling te kunnen maken die zich in omvang en sfeer kan meten met de beste voorbeelden in Italië. "Honderd figuren zijn daarvoor bij lange na niet genoeg", aldus het museum.
De beroemde Presepe Cuciniello in Napels dient ter inspiratie.
De beroemde Presepe Cuciniello in Napels dient ter inspiratie. © Wikipedia
Bij het Catharijneconvent waren ze dan ook direct enthousiast toen in 2019 een Napolitaanse kerststal uit familiebezit werd aangeboden, bestaande uit ruim vijfhonderd figuren, bijna tweehonderd dieren en achttien decorstukken. Het museum spreekt van een "uiterst zeldzame"" stal.

Adoptie

De figuren moeten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen hersteld en loszittende verf vastgezet. "Dit is een langdurig en kostbaar proces, dat het hele komende jaar in beslag zal nemen. Om de restauratie mogelijk te maken, biedt het museum daarom de mooiste figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan met passende tegenprestaties.
Restauratie van de figuren.
Restauratie van de figuren. © Femke Lockefeer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.