Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit, kabinet wil ook mondkapjes op scholen

Defensie helpt bij ic-bedden in UMC Utrecht
Defensie helpt bij ic-bedden in UMC Utrecht © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2d' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en "medisch aanvaardbaar" worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.

'Verregaande gevolgen'

In de praktijk betekent dit, dat de "heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen" om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona)patiënten moet worden geleverd. "We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren", zegt De Jonge. Deze nieuwe stap heeft "vergaande gevolgen", geeft de zorgminister toe.
Dat de zorg onder grote druk staat, blijkt ook uit de cijfers van de de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de ziekenhuizen was vrijdag 33 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Ook zeiden inmiddels achttien ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen de vereiste zes weken te kunnen bieden. In 55 van de zeventig ziekenhuizen was inmiddels ook een deel van de andere planbare zorg afgeschaald. En twaalf ziekenhuizen zeiden helemaal geen planbare zorg meer te bieden.
Defensie gaat met 100 tot 120 mensen helpen in het UMC Utrecht. Dat "biedt hulp en lucht", zegt De Jonge. "We benutten zo alles om kritieke planbare zorg door te laten gaan." Als je die ingrepen, bijvoorbeeld bepaalde chemokuren en het verwijderen van tumoren, langer dan zes weken uitstelt, "is het mogelijk dat je te laat bent".
Uit een brief die De Jonge naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat ook bij poliklinieken afspraken worden uitgesteld "als dit personeel oplevert dat ingezet kan worden" voor meer acute zorg. De ic-capaciteit gaat omhoog naar 1150 bedden "en vervolgens naar 1350 ic-bedden". "Landelijk blijft het LCPS Covid-patiënten spreiden en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking."

'Mondkapjes op basisscholen'

Vanavond om 19.00 uur geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge een persconferentie waarin ze nieuwe maatregelen aankondigen. De NOS meldt op basis van ingewijden dat veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur.
Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten.
Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5 uur 's ochtends. De maatregelen gaan zondag in.