Polen in Lopik staken voor betere cao

LOPIK, VEENENDAAL - Een groep Poolse werknemers bij Donk Aluminium in Lopik is een wilde staking gestart. Het gaat om een aantal werknemers die is ingehuurd via uitzendbureau Work Support in Veenendaal. De actie wordt gestuurd door FNV Bondgenoten.
De Polen willen onder dezelfde cao vallen als de Nederlandse werknemers en niet onder de cao van het uitzendbureau waar ze voor werken. Nu krijgen de Poolse uitzendkrachten bruto ongeveer € 8,50 per uur uitbetaald. Dat is ongeveer het minimumloon. Terwijl zij volgens de metaal cao recht hebben op ruim € 10,- bruto per uur.
GEÏNTIMIDEERD
Volgens de Polen worden ze geïntimideerd door Work Support. Er wordt gedreigd met boetes van 250 euro als de werknemers ontslag nemen en er worden huiscontroles uitgevoerd als de Poolse werknemers niet thuis zijn.
Ook zouden ze hun huis worden uitgezet als ze niet doen wat Work Support wil. Ze vinden verder dat ze te veel geld moeten betalen voor vervoer en verzekeringen.

VERBAASD

De directie van Work Support heeft tegenover RTV Utrecht verbaasd gereageerd op de actie. Er zouden problemen zijn geweest, maar die waren afgelopen week uitgesproken, zegt de directeur. Van uit huis zetten is geen sprake. "Ze betalen gewoon huur, dus dat kunnen we helemaal niet".
De werknemers zijn momenteel in gesprek met de directie van Donk en krijgen ondersteuning van de FNV. De directeur van Work Support is onderweg naar Lopik.

Polen in Lopik staken voor betere cao

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.