Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag heeft bekendgemaakt, gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot en met 18 december. Op dinsdag 14 december bekijkt het kabinet wat het effect is geweest van de maatregelen en wat er verder moet gebeuren.
- Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
- 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
- Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur.
- Voor alle andere winkels, evenementen, horeca, theater, bioscopen, sportscholen etc. geldt een sluitingstijd om 17.00 uur.
- Essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.
- Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom.
- 1,5 meter afstand houden en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn.
- 1,5 meter afstand en een mondkapje worden verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Daardoor kunnen er minder mensen worden toegelaten.
- Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt naar Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
- Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
- Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.
- Het onderwijs blijft open, maar er komen wel looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snotneus moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.
- Het kabinet breidt het steunpakket voor bedrijven fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.
- Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten van MBO tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start. Vanaf volgende week in plaats van januari.
Deze nieuwe maatregelen komen boven op de adviezen en regels die nu al voor iedereen gelden, zoals het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.