Koudweerregeling gaat in: 'Niet gezond om mensen buiten te laten slapen'

UTRECHT - De gevoelstemperatuur zakt vannacht onder nul en dat betekent dat dak- en thuislozen gratis mogen overnachten in de noodopvang. De Stadsbrug in Utrecht vangt al tien jaar daklozen op als de koudweerregeling van kracht is en ook nu staan ze weer paraat.
Koudweerregeling gaat in: 'niet gezond om mensen buiten te laten slapen'
Op dit moment verblijven er vijfentwintig gasten bij de noodopvang aan de Wilhelminalaan omdat andere plekken in de stad vol zijn. De Tussenvoorziening schat in dat er vijfentwintig mensen bij komen die door de kou van straat naar binnen worden gejaagd.

Van veldbed naar stapelbed

Bij De Stadsbrug worden in verband met de veiligheid alleen mannen opgevangen. Vrouwen kunnen terecht bij de Noiz en de Sleep Inn. De mannen slapen op zalen in stapelbedden. Dat was jaren geleden nog heel anders, herinnert bestuurder Menno van Piggelen van maatschappelijke organisatie WIJ 3.0 zich: "Vroeger werden de mensen op veldbedden en stretchers te slapen gelegd en langzaam maar zeker gaat het niveau omhoog maar het blijft een noodopvang. Nu de opvanglocatie werkt met stapelbedden hoeven er geen bedden meer worden opgeklapt en neergezet. Ter voorbereiding zijn er extra kussens en lakens op de bedden neergelegd.

Veldwerkers

De Tussenvoorziening is de overkoepelende organisatie die zorgt dat de opvang in de hele stad goed verloopt. Mocht het zo zijn dat De Stadsbrug vol raakt, dan kijkt de Tussenvoorziening waar daklozen naartoe kunnen als alternatief.
Om te zorgen dat daklozen weten dat de regeling is ingegaan, gaan de veldwerkers de stad in. Veel daklozen weten de weg naar de opvang te vinden maar sommigen willen liever niet naar binnen. "Er zijn mensen die dit allemaal gewend zijn. Ze zijn gewend om op straat te leven en ze hebben hun eigen manier van leven gecreëerd. Sommige mensen hebben het besef niet dat het een gevaarlijke manier van leven is, helemaal met temperaturen onder de nul", zegt Radouane Menni van De Tussenvoorziening. "Dan is het belangrijk om de mensen op te zoeken en aan de hand mee te nemen naar een warme locatie."

Veiligheid

Om te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstaan door de kou, worden mensen naar binnen gehaald. Maar ook daar moet iedereen veilig kunnen verblijven. "Onze medewerkers weten hoe ze de regels moeten naleven, die zijn hier erg belangrijk omdat het niet altijd makkelijk is om een grote groep mensen in huis te hebben."
Er wordt ook rekening gehouden met het coronavirus. De anderhalvemeter wordt gewaarborgd, bij de ingang staat ontsmettingsmiddel voor de handen en er is standaard medische hulp aanwezig om de gasten te helpen indien nodig.

Vrijwilligers

Een verdubbeling van het aantal gasten betekent ook dat er flink meer werk te doen is. "We zijn ingesteld op het wassen van het beddengoed en het ontbijt klaarzetten", zegt van Piggelen. Daarom is de Tussenvoorziening dringend op zoek naar vrijwilligers die kunnen bijspringen. "Wat de vrijwilligers doen is met geen pen te beschrijven, daar ben ik heel dankbaar voor", zegt Menni. "Maar er blijft altijd behoefte aan vrijwilligers.
De koudweerregeling loopt tot dertig november, daarna lopen de temperaturen weer op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.