Veenendaal mag geen lachgasverbod opleggen aan horeca

© ANP
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal mag de horeca in zijn gemeente geen lachgasverbod opleggen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. De uitbaters van cafés Het Dak van de Markt en de Heeren van Ruysdael hadden de zaak tegen de gemeente aan gespannen nadat ze geen lachgas meer mochten verkopen.
Kats besloot in januari 2020 de regels voor exploitatievergunningen van horeca aan te scherpen. Hij wilde op die manier het bezit en de verkoop van lachgas in de horeca verbieden. Als reden voerde de burgemeester aan dat hij bang was voor gezondheidsschade bij jongeren.
Burgemeester Kats sloot in september 2019 Het Dak van de Markt na meerdere incidenten, waaronder beschietingen, brandstichting en het plaatsen van een handgranaat. Justitie loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidde tot de oplossingen van de incidenten. Het café ging in november 2019 weer open.
De uitbaters van de twee cafés maakten daar bij de gemeente bezwaar tegen, omdat ze vonden dat Kats niet was bevoegd om dit besluit te nemen. Van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Veenendaal kregen de café-eigenaren gelijk. Maar de burgemeester besloot het advies van de commissie naast zich neer te leggen. Daarop spanden de beide cafés een rechtszaak aan.

Opiumwet

Ook de rechtbank gaf hierop beide ondernemers gelijk. Verkoop van lachgas is op dit moment niet in strijd met de Opiumwet en de openbare orde in Veenendaal wordt door de verkoop ervan in de horeca momenteel niet verstoord, oordeelde de rechter.
Die benadrukte in de uitspraak wel te begrijpen dat de burgemeester zich zorgen maakt over het lachgasgebruik onder jongeren. Volgens de rechter wil Kats iets doen zolang er landelijk niets is geregeld. Maar het is volgens de rechtbank niet aan de burgemeester om op deze manier het lachgasgebruik een halt toe te roepen. Dat is aan de wetgever in Den Haag.