Politie voorbereid op rellen, maar ziet nu nog geen concrete aanwijzingen

© Tobias Bos
PROVINCIE UTRECHT - De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is "op al dan niet aangekondigde demonstraties".
In de provincie Utrecht zijn er op dit moment nog geen signalen dat het tot rellen gaat komen, laat een woordvoerder van de politie Midden-Nederland weten. "We houden overal rekening mee, maar het is niet zo dat we duidelijke aanwijzingen hebben."
De GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft vanavond in samenspraak met de politie de vaccinatielocatie in Hoog Catharijne eerder gesloten. Volgens een woordvoerder van de GGDrU gebeurde dit "nadat er maatschappelijke onrust is geconstateerd".

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de GGD daarbij een doelwit is, zegt de woordvoerder. "Maar we hebben hier uit voorzorg toe besloten vanwege de veiligheid van ons personeel." De testlocaties in Overvecht en Kanaleneiland blijven wel vrijdagavond open.

Sociale media

Toch is ook hier de politie voorbereid. "We zijn aanwezig en houden alles heel goed in de gaten. Dat betekent bijvoorbeeld dat we surveilleren op straat. Maar we houden ook sociale media in de gaten of we daar signalen van opruiing zien."
Zo nodig wordt er een onderzoek ingsteld naar de online berichten. "Als we niet vertrouwen wat daar staat, dan grijpen we in. De aanhoudingen van vanmorgen en gisteren zijn daar een heel duidelijk resultaat van", verwijst de woordvoerder naar arrestaties in Zeist en Lopik.
Zo werd in Zeist een 17-jarige jongen gearresteerd die mensen opriep om vanavond met vuurwerk naar Utrecht te komen. In Lopik werden vier verdachten opgepakt die mensen zouden hebben opgeroepen om onrust te stoken in het dorp. De arrestanten worden verdacht van opruiing en het aansporen tot geweld. De politie en het Openbaar Ministerie hebben alle contacten van de verdachten uit Lopik een sms-bom gestuurd. De ontvangers lezen daarin dat hun identiteit bij de politie bekend is. Ook worden ze opgeroepen om niet te gaan rellen.

FC Utrecht

De afgelopen weken was het op meerdere plekken in het land onrustig. Ook bij voetbalstadions liep het uit de hand nu supporters daar vanwege de strengere coronamaatregelen niet meer mogen komen. Zo werd het duel tussen Cambuur en FC Utrecht ontsierd doordat Cambuur-supporters het stadion binnendrongen en vuurwerk op het veld gooiden.
FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren plaatste vandaag een eigen videoboodschap aan de achterban. De ploeg speelt zondag thuis in de Galgenwaard tegen Heracles. "Wij Utrechters zijn uniek, samen zijn we Utrecht. We zorgen goed voor elkaar én voor onze stad. Laten we dat blijven doen en koppie er bij", aldus Van Seumeren.
Volgens een woordvoerster van FC Utrecht doet Van Seumeren hiermee niet alleen een oproep aan de supporters van FC Utrecht, maar aan iedereen. "In bepaalde steden gaan mensen de straat op, dat zijn niet allemaal voetbalsupporters. Wij vinden dat we iets moeten doen, een oproep om in verbinding te blijven."
Bij de boodschap van Van Seumeren sluit ook de woordvoerder van de politie zich aan. "Ik hoop dat jongeren zich realiseren dat onlusten niet bijdragen aan de oplossingen. Demonstreren is een recht, maar rellen hoort daar absoluut niet bij. Corona los je niet op door te gaan rellen, maar door je te houden aan de maatregelen."