Cees werd ineens het gezicht van de uitgestelde zorg: 'Maar ben niet het zieligste jongetje van de klas'

VEENENDAAL - Het aantal coronabesmettingen loopt nog steeds op en de ziekenhuizen stromen vol. Zo vol dat operaties van niet-coronapatiënten worden afgebeld, omdat er geen plek is. Cees van Doodeweerd uit Veenendaal bijvoorbeeld lag al ingepakt op de brancard om met een ambulance naar het ziekenhuis te gaan, toen hij werd gebeld dat zijn hernia-operatie niet door kon gaan.
Heel Nederland kon vorige week zien hoe Cees bij gebrek aan een operatie aan bed gekluisterd is. Het satirische televisieprogramma 'Even tot hier' bezocht hem met een cameraploeg en vertelde zijn verhaal. Ook de Gelderlander en bijvoorbeeld Hart van Nederland kwamen over de vloer. En zo werd de Veenendaler tegen wil en dank een van de gezichten van de uitgestelde zorg door corona.
Cees kan door de pijn alleen maar liggen
Cees kan door de pijn alleen maar liggen © RTV Utrecht / Eva Hageraats
Hij is nog altijd een beetje overdonderd. Vanuit verschillende hoeken kreeg Cees te horen dat ze hem gezien hadden op televisie. Oud-collega's belden en ook mensen van de camping hadden hem herkend. Maar nu is het wel genoeg vindt hij. "Ik wil heel erg benadrukken dat ik niet het zieligste jongetje van de klas ben, want er zijn veel ergere gevallen dan ik", zegt hij zelf. "Maar het is goed dat het naar buiten komt."

Hevige pijn

Het verhaal van Cees begon al afgelopen februari. Toen kwam hij bij een neuroloog in het ziekenhuis vanwege een ontzettend pijnlijke hernia. Hij krijgt een aantal pijnprikkels, die de pijn moeten verminderen. "De neuroloog wilde niet opereren, want hij dacht dat het vanzelf wel over zou gaan."
Het werkt niet en de pijn van de hernia wordt erger en erger. "Onder in het scheenbeen voelt het af en toe net alsof ze er met een mes in zitten en 's avonds zeg ik wel eens dat het net lijkt alsof mijn hele been verbrand is."
In oktober wordt De Veenendaler doorgestuurd naar een neurochirurg. Die besluit wel te opereren. "Hij zei toen dat het wel even kon gaan duren en dat de operatie pas in december plaats zou kunnen vinden"
Ik lag hier op de gang helemaal netjes ingepakt op de brancard en toen ging mijn telefoon dat de operatie uitgesteld moest worden.
Cees van Doodeweerd

De operatie

Als Cees later die maand alleen nog maar in bed kan liggen door de hevige pijn, komt hij op een spoedlijst terecht. "Toen kwam het verlossende antwoord. Op 10 november zou ik geopereerd worden. Daar keek ik al vanaf begin oktober naar uit."
Van Doodeweerd kan dan nog steeds amper staan en rechtop zitten. Daarom komt een ambulance hem ophalen voor de opname. "Ik lag hier op de gang helemaal netjes ingepakt op de brancard en toen ging mijn telefoon dat de operatie uitgesteld moest worden. Nou dan vergaat je wereld hoor", vertelt hij zichtbaar aangeslagen.

Operatie in Duitsland

Wanneer de operatie nu plaats gaat vinden, weet Cees niet. "Ik heb vorige week een keer contact gehad met het ziekenhuis, maar ze kunnen niks zeggen over de planning. Het wordt een puinhoop in Nederland hoor."
"Ik ben nu aan het kijken wat er in Duitsland mogelijk is. Maar als ik naar Duitsland ga, wordt in het gunstigste geval 70 procent van de operatie betaald door de zorgverzekeraar en 30 procent moet je zelf betalen. Maar het zijn hele dure operaties en dat kan ik voorlopig niet betalen."

Dag invulling

De pijn is inmiddels zo heftig dat hij alleen nog maar kan liggen. "Ik heb medicijnen waarvan je veel slaapt. Dat is wel goed en de dag duurt dan korter", vertelt hij. Verder kijk hij veel televisie, scrolt op zijn telefoon en leest de krant. "Af en toe komt er visite, dat is dan de afwisseling."
Als ik hoor dat het grootste gedeelte in het ziekenhuis niet gevaccineerd is, dan denk ik: je had een bed vrij kunnen houden. Daar ben ik wel boos over ja.
Cees van Doodeweerd
"De fysiotherapeut heeft gezegd dat ik uit bed moet, want anders zijn mijn spieren straks na de operatie zo verzwakt dat ik ook na de operatie niet meer zou kunnen lopen", legt hij uit. Daarom zijn Cees en zijn vrouw gister de straat op en neer gelopen. "Daarna heb ik het de hele avond uit liggen schreeuwen van de pijn, dus het is gewoon niet meer te doen."
Soms is de pijn dusdanig hevig dat het hem te veel wordt. "Dan heb ik zoiets van: zo wil ik niet meer, zo kun je niet leven. Zeker omdat het nu zo uitzichtloos is."

De dupe van corona

Dat dit allemaal komt door de coronasituatie, is frustrerend. "Als ik hoor dat het grootste gedeelte in het ziekenhuis niet gevaccineerd is, dan denk ik: je had een bed vrij kunnen houden. Daar ben ik wel boos over ja. Die mensen pakken nu mijn plekje in", zegt de Veenendaler. "Maar het probleem is hier in de regio natuurlijk ook dat je midden in de Biblebelt zit en dat heeft toch gevolgen."
Toch wil hij blijven benadrukken dat hij het niet het zwaarst heeft. "Er zijn mensen die niet geholpen kunnen worden, die bijna dood zijn. Dat vind ik echt vreselijk. Daar wil ik graag mijn plekje voor afstaan hoor!"
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.