Hoe Utrecht rellen in de kiem smoort: filmpjes van boegbeelden en een knap staaltje buurtwerk

© FC Utrecht / IslamOmroep
UTRECHT - Utrechtse boegbeelden, buurtwerkers, wijkagenten en imams hebben de afgelopen tijd alles op alles gezet om te voorkomen dat jongeren gaan rellen vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Tot nu lijkt het te werken. Waar in andere steden sprake was van geweldsexplosies, bleef het in Utrecht rustig.
"Klasse crisiscommunicatie en hulde aan al deze mensen die keihard werken om de stad rustig te houden", zegt communicatiespecialist Saber Benjah uit Utrecht. Zijn LinkedIn-post over de Utrechtse aanpak werd dit weekend bijna 4.000 keer geliket.
De stad heeft volgens Benjah geleerd van de zomerrellen in 2020. "Jongeren gingen toen vanuit het niets los. Zoiets begint vaak met oproepen in WhatsApp- en Telegramgroepen. Je ziet nu dat er in de preventieve fase al veel wordt gedaan door jongerenwerkers, buurtvaders- en moeders en wijkagenten. Alle credits naar hen, zij zijn de helden. Ze gaan op een goede manier in gesprek met de jeugd om te kijken wat er speelt."

Filmpjes van boegbeelden

Daarnaast zijn er steeds meer online tegenoproepen, filmpjes waarin boegbeelden jongeren ontmoedigen om te gaan rellen. "Zij doen dat op een verbindende manier. Met een zachte, vaderlijke toon. Natuurlijk moet je jongeren soms ook hard en duidelijk aanspreken, maar wel op een manier waarin ze zich herkennen", aldus Benjah.
FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren kwam vrijdag bijvoorbeeld met een videoboodschap om het "koppie erbij" te houden. Zonder het specifiek over rellen te hebben, riep hij de achterban op om te laten zien dat Utrechters van hun stad houden.
Imam Abdeljalil Sayfou riep Utrechtse jongeren op geen gehoor te geven aan oproepen om te gaan rellen. "Natuurlijk kun je demonstreren en op een vreedzame manier je stem laten horen, maar rellen dat kan echt niet. Beste jongeren doe daar alsjeblieft niet aan mee", zei hij in een vlog.
"Degene die zo'n oproep verspreidt op sociale media, die houdt niet van Utrecht, die houdt niet van jou, je vader en moeder die daar rondlopen en wil jouw toekomst verpesten en kapot maken. Gebruik je gezonde verstand", aldus de imam.
Communicatiespecialist Benjah is enthousiast over de Utrechtse aanpak. "Het blijft rustig ondanks concrete oproepen om te gaan rellen. We moeten als samenleving zuinig zijn op dit soort mensen. Velen doen het vrijwillig of draaien overuren. Investeren in deze sociale structuren is belangrijk."
In verschillende steden en dorpen was het de afgelopen tijd onrustig, met Rotterdam als absoluut dieptepunt. Onder meer in Lopik, Zeist en Hilversum zijn opruiers aangehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.