"Overlijden asielzoekster niet verwijtbaar"

LEERSUM - Niemand heeft verwijtbaar gehandeld bij het overlijden van een 32-jarige Somalische asielzoekster, afgelopen zomer in een asielzoekerscentrum in Leersum. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat vrijdag openbaar is geworden.
De vrouw overleed volgens de inspectie in de nacht van 26 op 27 juni aan een ernstige algemene infectie en een ontsteking van de hartspier. Het overlijden van de vrouw valt niemand te verwijten, aldus de inspectie.
De inspectie ontdekte wel structurele tekortkomingen in de medische zorg in het asielzoekerscentrum in de dagen voor het overlijden van de vrouw.

MOEIZAAM

Zo hadden de huisarts en de leiding van het azc een moeizame relatie. De huisarts mocht alleen voor spoedgevallen op het asielzoekerscentrum komen. Toch kan "een relatie tussen deze tekortkomingen en het overlijden van de asielzoekster niet worden gelegd", zegt de inspectie.
De inspectie onderzoekt op het moment ook of huisartsen voor asielzoekers voldoende bereikbaar en toegankelijkheid zijn. Aanleiding is de nieuwe organisatie van de gezondheidszorg voor asielzoekers sinds 2009, en niet het overlijden van de vrouw in Leersum. Het onderzoek is deze zomer afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.