Rouw in Huis Doorn: van de dood van een keizerin tot coronaslachtoffers

DOORN - Zwarte tule om de kroonluchters en de spiegels, een zwart servies, maar ook een jurk met beren en een gordijn van papieren kraanvogels. Huis Doorn is in de rouw en laat met de tentoonstelling 'Rouw, van keizerin tot corona' zien hoe de manier waarop we rouwen in de tijd is veranderd.
Huis Doorn: Rouw, van keizerin tot corona

Duitse keizerin Auguste Victoria

Startpunt is de dood van de voormalige Duitse keizerin Auguste Victoria, de eerste vrouw van de verbannen Wilhelm II. Haar kist stond in de eetkamer, die was ingericht als rouwkapel. Conservator Cornelis van der Bas: "Mensen uit haar kring werden uitgenodigd om naar Doorn te komen om afscheid van haar te nemen. Niet iedereen kon langs de kist trekken, zoals recent bij Peter R. de Vries waar iedereen zijn verdriet kon uiten. 100 jaar geleden ging dat echt op uitnodiging."
De voormalige Duitse Keizerin Augusta Victoria
De voormalige Duitse Keizerin Augusta Victoria © Huis Doorn
In het huis zijn alle spiegels afgedekt met tule. Daar waren allerlei redenen voor. Cornelis: "Een van de theorieën was dat er rond het huis waar iemand was overleden allerlei kwade geesten en demonen zouden rondvliegen. Die kon je niet zien, maar wel als je via een spiegel keek. Als je zo'n kwade geest zag, dan kon jij de volgende zijn."

Afscheidsbrief van een soldaat

In de vitrines liggen allerlei voorwerpen die verband houden met collectieve rouw, zoals MH17 rouwbandjes. Maar ook heel persoonlijke, zoals een afscheidsbrief uit de Tweede Wereldoorlog van een soldaat. Hij schrijft aan zijn familie: "Even een afscheidsgroet van me, het ga jullie goed en wensch jullie het allerbeste. Ik word doodgeschoten..."
In de tentoonstelling wordt ook een brug geslagen naar het nu. Studenten van een mode-opleiding hebben rouwjurken gemaakt waarin ze een persoonlijk verhaal hebben verwerkt. Een van de jurken is bedekt met beren. Cornelis: "Beren kunnen troost geven. Mensen leggen vaak beren op plekken waar mensen omkomen of op graven. Dat heeft haar geïnspireerd tot het maken van deze indrukwekkende jurk."
Een beer als troost op een rouwjurk.
Een beer als troost op een rouwjurk. © Huis Doorn

Coronaslachtoffers

In een van de zalen ligt een stapeltje gekleurde velletjes papier. Aan het plafond hangen slingers van kraanvogels. Dit is een monument voor de coronaslachtoffers. Cornelis: "Volgens een oude Japanse legende brengt het geluk als je duizend kraanvogels vouwt. We nodigen bezoekers uit om dit gordijn van kraanvogels uit te breiden en hier ter plekke een kraanvogel te vouwen."
Buiten op het voorplein staan twee herinneringsbomen. Iedereen kan daar een boodschap achterlaten ter herinnering aan iemand die zij hebben verloren.
Samen een monument voor coronaslachtoffers vouwen.
Samen een monument voor coronaslachtoffers vouwen. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
De tentoonstelling 'Rouw, van keizerin tot corona' in Huis Doorn duurt tot en met 3 juli.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.