Uren wachten voor coronatest in Utrecht door zieke GGD-medewerkers: 'Kom niet naar de vrije inloop'

UTRECHT - De wachttijden voor een coronatest bij de GGD zijn in onze regio vandaag flink opgelopen. Wachtenden in de rij bij de Jaarbeurs hadden het over twee uur in de rij staan maandagmiddag. Bij de GGD erkennen ze de problemen, die volgens hen onder meer te maken hadden met uitval door ziekte. "Kom vooral niet naar de vrij inloop nu, probeer het later als we op de socials aangeven dat de rust is wedergekeerd", meldde een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
"Vanwege een hoog aantal ziekmeldingen hebben wij vandaag minder capaciteit op onze testlocaties. Dat betekent een langere wachttijd, vooral voor de mensen die zonder afspraak langskomen", aldus de GGD. "Ook onze medewerkers met klachten moeten in die rijen staan. Alleen medewerkers die in fysiek in contact komen met klanten krijgen voorrang zoals alle hulpverleners. Het is - kortom - voor iedereen nu lang wachten op een test."
Uren in de rij voor een coronatest door zieke medewerkers en storing bij de GGD

Storing

Daarnaast kwam bijna iedereen zonder afspraak, omdat telefonisch een afspraak maken vandaag bijna onmogelijk was. De GGD zei daarover: "Ons Klant Contact Centrum is op het moment door computerstoringen telefonisch minder goed bereikbaar. Hierdoor kunnen de wachttijden aan de telefoon langer zijn." Rond 16.30 uur meldde de GGD dat de telefoonstoring opgelost was.
Daarnaast kampt de GGD ook landelijk met een storing. "Op alle fronten kunnen we niks", concludeerde woordvoerder Lydia van der Meer. Die wilde benadrukken dat mensen de GGD blijven volgen op de sociale media. "Daar zullen we zo snel mogelijk updates delen."

Blijf met klachten thuis

Ze benadrukte te begrijpen dat er ook mensen met klachten zijn die niet in de lange rij willen gaan staan, of omkeren als ze er al lang instaan: "Ik snap het best dat mensen dan denken: toedeloe ik ga naar huis. Je mag gaan, maar blijf met klachten dan wel thuis tot het wel gelukt is je te laten testen. En kom vooral niet naar de vrij inloop nu, probeer het later als we op de socials aangeven dat de rust is wedergekeerd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.