Trainen voor zonsopkomst, sportclubs worstelen met avondlockdown

BILTHOVEN - Sportverenigingen in de regio worstelen met aangepaste trainingstijden, nu ze voorlopig na 17.00 uur hun activiteiten moeten staken. Het kabinet hoopt met een avondlockdown het aantal reisbewegingen te beperken, maar in de praktijk betekent dat juist dat er meer mensen tegelijk naar het sportcomplex willen komen. Dat is een dilemma waar veel vrijwilligers van amateurverenigingen zich nu voor geplaatst zien.
Volleyballen om 6.00 uur 's morgens in Bilthoven.
Volleyballen om 6.00 uur 's morgens in Bilthoven. © Irene Volleybal
Hectisch is het onder meer voor voorzitter Ineke van volleybalclub Irene in Bilthoven. Vrijdagavond werd bekend dat 's avonds trainen er voorlopig niet meer in zit. En omdat de gemeente pas na het weekend weer goed bereikbaar is, valt het telefoontje van RTV Utrecht vanmorgen net tijdens veel geregel en overleg over het aanpassen van trainingstijden in de sporthal aan de Kees Boekelaan. Haar achternaam noemt Ineke liever niet. Ze heeft al nare berichten ontvangen van mensen die vinden dat haar vereniging zich aan de coronamaatregelen probeert te onttrekken.

Bewegen is belangrijk

"Ik sta er dubbel in", zegt Ineke. "Aan de ene kant heeft de regering de bedoeling om het aantal verplaatsingen te verminderen. Maar lang niets doen is ook niet goed. Toen we na de vorige lockdown weer van start gingen zaten we binnen no time op heel veel geblesseerden. Bewegen is belangrijk en onze leden zijn enorm gemotiveerd. Daarbij komt: volleybal is niet aangemerkt als een sport met nauw contact, we checken op de QR-code en het kabinet laat ons deze ruimte ook gewoon."
Voor de jeugd die vanavond tussen 18.00 en 19.30 uur zou trainen heeft de voorzitter in ieder geval goed nieuws. De jonge volleyballers kunnen dankzij overleg met exploitant SRO, en door wat teams en tijden te mixen, vanmiddag al in de hal terecht.
UNieuws over de aangepaste trainingstijden in de amateursport

Om 6.00 uur trainen

De trainers van Meisjes 1 en Heren 1 kwamen zelf al met een creatieve oplossing. Die stelden afgelopen weekend voor om vanmorgen om 6.00 uur te gaan trainen. "Ik heb dat idee direct voorgelegd aan de SRO en die stemde toe", vertelt Ineke. "De schoonmakers zijn dan al aan het werk, dus de hal was toch open. Gelukkig mocht het achteraf ook van de SRO-medewerkers."
Ondanks het vroege uur meldden zich vanmorgen zo'n vijfentwintig volleyballers voor de training in Bilthoven.
Ondanks het vroege uur meldden zich vanmorgen zo'n vijfentwintig volleyballers voor de training in Bilthoven. © Irene Volleybal
Of trainen bij het ochtendkrieken voor de hele vereniging een oplossing biedt moet nog blijken. Ineke heeft het voorgelegd aan de aanvoerders van de overige volleybalteams en verhuurder SRO moet er natuurlijk haar goedkeuring aan geven. Nu voor SCHC, de grote hockeyvereniging in Bilthoven, het zaalhockeyseizoen is aangebroken blijft er niet veel ruimte in de sporthal over voor de volleyballers van Irene.

Trainingen in elkaar schuiven

Ook andere sportverenigingen in de regio worstelen met de ingekorte trainingstijden. Sommige clubs schrappen de oefentijden voor bepaalde teams, andere proberen trainingen in elkaar te schuiven, zodat alle leden toch aan hun trekken komen.
Wat de beperkte trainingstijd zal betekenen voor de competities is nog niet overal duidelijk. Veel sportbonden overwegen om wedstrijden uit te stellen, met name voor teams die op hoog niveau sporten en toch al kampen met uitval door zieke spelers.

Even schakelen

Het Utrechtse Kampong, dat zich met 6.500 leden de grootste omnisportvereniging van het land noemt, zit ruim in de faciliteiten en zelfs daar was het na de zoveelste coronapersconferentie weer even schakelen. Voetbalbestuurslid Floris Heuer vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat hij een druk weekend achter de rug had.
"We hebben ruim tweeduizend voetballende leden, onder wie veel jeugd, maar ook senioren", zei Heuer. "We geven daarnaast circuittrainingen en ook voor benjamins hebben we trainingen in de planning staan. Dus bij ons is het doordeweeks heel vol. Dat probeer je zo goed mogelijk te plannen en daarom valt een groot deel in de avonduren."

Eén plekje in de week

Kampong heeft besloten het trainingsrooster in te dikken, legde Heuer uit. "We hebben het hele schema van na 17.00 uur in elkaar geschoven, waardoor we iedereen één plekje in de week kunnen bieden. Dat geldt ook voor de selectieteams en de senioren die normaal gesproken 's avonds trainen. Die hebben de mogelijkheid gekregen om doordeweeks toch even een uurtje langs te komen, want we vinden het heel belangrijk dat mensen kunnen blijven sporten."
Het Kampongbestuur wil benadrukken dat sport bijdraagt aan de volksgezondheid en de mentale gesteldheid van de beoefenaars. "Tegelijk beseffen we natuurlijk ook wel dat de coronacijfers op dit moment weinig ruimte voor nuance overlaten. Er moet wel iets gebeuren en we realiseren ons dat we samen de schouders eronder moeten zetten," aldus Heuer. "Zo staat iederen van ons er ook in, ondanks de frustratie. Laten we er het beste van maken zodat we zo snel mogelijk weer naar een situatie kunnen waarin iedereen weer kan komen sporten op alle tijdstippen die mogelijk zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.