Mondkapjes en zelftesten in het basisonderwijs: 'Irritant en raar, maar blij dat we naar school kunnen'

PROVINCIE UTRECHT - Scholen blijven deze coronapiek vooralsnog open, maar ze ontspringen de dans niet helemaal. Vanaf groep 6 moeten alle kinderen sinds vandaag verplicht een mondkapje dragen op de gang en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. Ook is het dringende advies aan leerlingen en leerkrachten om twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Maar gebeurt dat laatste ook echt?
"Dat gaat op basis van vertrouwen. Ik ga ouders niet vragen om een foto van de zelftest", zegt Miranda van de Geer, directeur van de Sint Jozefschool in het Leusdense Achterveld. "Onze leerkrachten doen al langer sneltesten en daarbij zeggen we ook: we gaan ervan uit dat jullie het doen om de school open te houden. Tot nu toe heeft onze school gelukkig niet te maken met veel zieke leerlingen en leerkrachten."
Scholen ontvangen de zelftesten gratis en kunnen ze dan aanbieden. "Dat is nu nog niet geregeld vanuit de overheid. Daar is meer tijd voor nodig, maar op korte termijn komt het", vertelt Van de Geer.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Het dragen van de mondkapjes op gangen ging vandaag goed. Voor de leerlingen van groep 6 was het nieuw, groep 7 en 8 deden voor de zomer al uitgebreid ervaring op. "De kinderen hadden hem allemaal bij zich en deden hem ook op."
Het is raar en vervelend om een mondkapje te dragen, vinden sommige leerlingen, maar iedereen is blij dat de school nog open is. Het volgen van onderwijs in de klas met een docent en andere kinderen is cruciaal, vindt Van de Geer. "Juist dat sociale stukje is van groot belang."
Mondkapjes voor kinderen vindt ze niet te ver gaan. "Waarom zou je dat niet van leerlingen kunnen vragen? Het is alleen voor op de gang, in de klas mag hij lekker af. Er is ook eigenlijk helemaal geen discussie over geweest", aldus de schooldirecteur.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Basisschol De Meander in De Meern

Ook op basisschool De Meander in De Meern zijn de leerlingen en leerkrachten opgelucht dat de scholen niet dicht hoeven. Maar de kinderen zijn nog niet zo te spreken over de mondkapjes.
"Eerst zeiden ze dat het geen nut had en nu moet het toch wel", zegt een jongen. En: "Ik snap niet dat je hem op moet als je alleen op de gang loopt." Andere klachten over de mondkapjes: je krijgt het er benauwd van, het is irritant en je moet hem natuurlijk niet vergeten. Toch zijn de meeste kinderen het erover eens: alles beter dan thuisonderwijs.
Op De Meander gaan ze iets strenger om met de mondkapjesplicht, vertelt leerkracht Wieteke Ipenburg. "Alleen een mondkapje dragen op de gang is best raar, want daar zien de leerlingen elkaar het minst lang. Daarom moeten ze hem ook op wanneer ze zich in de klas verplaatsen. Als ik zelf door de klas loop langs de kinderen heb ik ook een mondkapje op."

Snottebelbeleid

Wat ook weer terug is op school is dat kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. "Daar zijn we als docenten blij mee", zegt leerkracht Wieteke. De zelftesten vinden de leerlingen op De Meander maar niks. "Dat vind ik een tikkeltje overdreven", zegt een meisje. "Het is ook een irritant en naar gevoel zo ver in je neus.'
Dat de maatregelen werken, gelooft juf Wieteke zeker. "Vorige keren zag je dat het vaak bleef bij één besmetting in de klas in plaats van 18."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.