Museum Huis Doorn sluit deuren vanwege corona, vrijwilligers voelen zich niet veilig

© Ulrike Nagel
DOORN - Museum Huis Doorn gaat vanwege de aangescherpte coronamaatregelen drie weken dicht. Het museum laat weten dat het niet mogelijk is om op "een organisatorisch verantwoorde wijze" open te blijven.
In het historische Huis Doorn is het lastig om anderhalve meter afstand te houden. "We hebben smalle gangen en kleine kamers. Het wordt een geforceerde toestand om dit vol te houden. Daarom hebben we vandaag de knoop doorgehakt", zegt directeur Herman Sietsma.
Directeur Herman Sietsma en voorzitter van de vrijwilligers Johan Stokkers over de situatie
Hij verwijst daarbij ook naar de 180 vrijwilligers die de bezoekers ontvangen en rondleidingen verzorgen. Een groot deel van deze groep is 70 jaar, behoort tot de risicogroep en voelt zich niet comfortabel bij de huidige situatie. "Het museum voelt een grote verantwoordelijkheid tegenover zijn vrijwilligers en de plicht om hen veilige werkomstandigheden te bieden."
Volgens de aangescherpte coronaregels moeten musea, theaters en concertzalen hun deuren dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat afstand houden weer verplicht is. Verder mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten een persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten.
Huis Doorn beheert en exposeert de nalatenschap (landgoed, kunstcollectie en authentiek ingericht huis) van ex-keizer Wilhelm II. Het museum hoopt op 21 december weer bezoekers te kunnen verwelkomen.