Toeristensector Utrecht profiteert van toestroom Nederlandse zomergasten

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - De provincie Utrecht heeft afgelopen zomer 19 procent meer toeristen ontvangen. Door de coronapandemie vierden meer mensen vakantie in eigen land. Hotels, campings en andere overnachtingsplekken in onze regio profiteerden daar relatief het meest van. Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS vandaag heeft gepubliceerd.
Nog altijd komen er minder toeristen de grens over dan voor de coronacrisis. Net als vorig jaar hielden grofweg 60.000 buitenlanders hun zomervakantie in Utrecht. In 2019 waren dat er nog meer dan twee keer zoveel. Het aantal Nederlandse zomergasten is juist voor het tweede jaar op rij fors gestegen tot inmiddels bijna een half miljoen. In totaal kwam het aantal gasten in onze regio daardoor uit op 558.000.
De provincies Groningen, Limburg en Friesland trokken de afgelopen zomer minder gasten dan een jaar eerder. Drenthe kreeg bijna evenveel overnachters te verwerken en de andere provincies hadden te maken met een toename. Noord-Holland telde in absolute getallen met 4,4 miljoen veruit het grootste aantal toeristen.
In heel Nederland bedroeg het totale aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden in 2019 waren 14 miljoen mensen hier op vakantie. Minder mensen checkten in bij hotels en groepsaccommodaties. Kampeer- en huisjesterreinen kregen juist meer boekingen te verwerken.
Vooral de Duitsers en Belgen bleven tijdens de zomermaanden weg uit Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat de coronabesmettingen hier snel toenamen aan het begin van de zomer. Nederland kleurde rood op de Europese coronakaart en werd daardoor volgens de statistici "mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.