Aantal positieve tests stijgt niet meer, maar is de piek van de coronagolf wel bereikt?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De spectaculaire stijging van het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig voorbij. Het aantal bevestigde besmettingen bleef afgelopen week ongeveer gelijk aan de week ervoor, maar dat wil nog niet zeggen dat in werkelijkheid de piek van de golf is bereikt.
De teststraten van de GGD'en zitten aan hun maximale capaciteit en hebben de afgelopen zes dagen gemiddeld net iets meer dan 22.000 nieuwe gevallen geregistreerd. De locaties zijn op dit moment niet in staat om nog veel meer mensen te testen dan ze al doen. Het is daardoor ook onbekend hoeveel coronabesmettingen daardoor niet ontdekt worden. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, schommelt al meer dan een maand rond 1,2.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Zeven weken achter elkaar schoot het aantal bevestigde besmettingen met telkens ongeveer 40 procent omhoog. Begin oktober testten in een week tijd zo'n 12.000 mensen positief en vorige week dinsdag meldde het RIVM bijna 154.000 positieve tests. Vandaag zou het weekcijfer op ongeveer 155.000 kunnen uitkomen.
Testen zonder afspraak weer mogelijk

Wie een coronatest wil laten doen bij de GGD in Utrecht kan vandaag weer zonder afspraak terecht. Gisteren raadde de GGD vanwege drukte bij de Jaarbeurslocatie mensen af om naar de vrije inloop te komen. Sommige wachtenden vertelden dat ze twee uur in de rij hadden gestaan.

De drukte kwam onder meer door ziek personeel bij de GGD en een probleem bij het call center, waardoor een afspraak maken nauwelijks ging. De telefoonstoring werd eind van de middag verholpen. De GGD heeft er nu weer vertrouwen in dat mensen ook zonder afspraak niet lang in de rij hoeven te staan.

Het RIVM meldt vanmiddag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 1833 opnames, waarvan 289 op de intensive cares. Dit stijgt waarschijnlijk verder. Verder komt het RIVM met het aantal meldingen van sterfgevallen. Vorige week waren dit er 265, dat stijgt nu waarschijnlijk tot ongeveer 350.
Het verdelen van coronapatiënten over de overvolle ziekenhuizen bezorgt beddenplanners hoofdbrekens. Lang niet altijd lukt een match, meldt De Telegraaf. De planners van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist hebben meer moeite dan vorig jaar met het vinden van ziekenhuisbedden voor coronapatiënten. Dat komt doordat de reguliere zorg nu nog deels doorgaat.
Niettemin verdubbelde het aantal verplaatsingen met de ambulance of helikopter in de afgelopen twee weken van 53 naar 101. "Er spelen veel factoren mee of een overplaatsing doorgaat. Zoals het weer, de toestemming van patiënt of familie en soms ook het gebrek aan een landingsplaats voor de heli", zegt beddenplanner Max Poorthuis.
Door de toegenomen druk op de ziekenhuizen wordt op het LCPS van 09.00 uur tot 21.00 uur geprobeerd om de puzzel te leggen en ook in de weekenden. Ziekenhuizen geven dagelijks om 10.00 uur aan hoeveel bedden er nodig zijn en hoeveel ze vrij hebben kunnen maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.