Amersfoort overweegt onder druk van rechter toch openheid in seancezaak Rusthof

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Amersfoort gaat kijken of het mogelijk is toch informatie over de Rusthof-seance te delen met een echtpaar dat vandaag een kort geding aanspande tegen de gemeente. In de zaak vanmorgen drong de rechter erop aan dat beide partijen weer om tafel zouden gaan. In dat gesprek vandaag zei de gemeente toe te onderzoeken of het die informatie onder geheimhouding kan delen.
Het echtpaar spande het kort geding aan om antwoord te krijgen op de vragen: wie waren er bij de seance op begraafplaats Rusthof in Leusden en wat is daar allemaal precies gebeurd? Floor en Radia Drost-Laabidi willen dat weten omdat die seance mogelijk bij het graf van hun dochters is uitgevoerd en ze vinden dat ze recht hebben op antwoorden voor hun verwerkingsproces.

Psychische problemen

"Ik slaap niet, ik droom heel veel over m'n kinderen. Ik slaap alleen maar met licht, durf niet meer alleen thuis te zijn. Ik zie schaduwen om me heen", vertelt moeder Radia vlak na de start van de rechtszaak. "Ik slaap alleen maar met pillen. Ik wil gewoon mijn normale leven terug. Ik wil niet als zombie leven."
Ook vader Floor vertelt de rechter dat de spirituele sessie bij het graf van hun dochters veel schade heeft aangericht. "Ik heb sinds half oktober een heel andere echtgenote thuis. Dat er iets overhoop is gehaald, dat is onomstreden. Ze zit in een soort psychose of hypnose", stelt hij.
Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts).
Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts). © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Houding gemeente

Informatie en open zijn over wat er is gebeurd zou het echtpaar enorm helpen, zegt hun advocaat. Maar volgens hem blijkt uit alles dat de gemeente niet wil meewerken. "Het is onbegrijpelijk dat er is gekozen voor een onderzoek door de Nationale Ombudsman, zonder dat de gemeente een intern onderzoek heeft uitgevoerd."
"Wat is nou het belang van de gemeente om die informatie achter te houden?", vraagt hij zich dan ook hardop af. "Als je als gemeente stelt dat de seance niet had mogen plaatsvinden en er excuses voor aanbiedt, en mensen als gevolg daarvan psychische schade ondervinden, dan ontbreekt hier de menselijke maat", zegt hij. "Daarom zijn we hier. Geen oordeel over het gebeurde, maar om het te mogen vernemen en het genezingsproces van cliënte te starten."

Spirituele sessie

De spirituele sessie kwam aan het licht toen een vader bij het graf van zijn kind een camera vond en zo ontdekte dat een groep van zes onbekende volwassenen zich in het donker bij de kindergraven had opgehouden. Daarvoor zou de directeur van de begraafplaats groen licht hebben gegeven. De groep spirituele mensen zou in de avond van 11 september onderzoek hebben gedaan naar de energieën van overleden mensen door geesten op te roepen en met lampjes rond te lopen.
Floor en Radia hebben twee dochters die op het Kinderhof van Rusthof liggen. Dochter Mara werd in 2006 doodgeboren en Sarah kwam in 2012 na 22 weken niet levensvatbaar ter wereld. "We hebben zes jongens, maar mijn vrouw mist haar dochters elke dag", vertelde Drost eerder.

Impact seance

"De gebeurtenis heeft tot veel verdriet, ontsteltenis, vragen en woede geleid", begint de advocaat van de gemeente. "Ook richting de directeur en burgemeester." Zij stelt dat het helemaal geen onwil is om die informatie niet te verstrekken. De gemeente wil het onafhankelijk onderzoek van de ombudsman afwachten.
"De antwoorden op de vragen die gesteld worden, zijn niet allemaal in het bezit van de gemeente. Toen heeft de gemeente gezegd: dit gaan we niet zelf onderzoeken, dit komt te dichtbij. We gaan er voor zorgen dat dit onafhankelijk onderzocht wordt", vertelt zij.
Of ooit duidelijk gaat worden wat de zes-koppige groep heeft uitgespookt op de begraafplaats is voorlopig de vraag. "De groep splitste zich al vrij snel in tweeën, en daarom is er niet volledig duidelijkheid te geven over waar de groep geweest is", aldus de advocaat van de gemeente.
Toch doet de gemeente ook een eerste handreiking tijdens de rechtszaak. Ze willen kijken of ze bepaalde e-mails kunnen vrijgeven. "Wij hebben nu aangegeven dat we met het bestuur van de gemeente willen overleggen om de e-mails naar aanleiding van het Wob-onderzoek over de aanvraag bij Rusthof onder geheimhouding met de meneer en mevrouw Drost te delen. Dat willen we vandaag al doen."

Nog een rechtszaak

Naast het kort geding van vandaag komt er mogelijk nog een zaak rondom de seance. Floor en Radia Drost-Laabidi hebben ook aangifte van grafschennis gedaan, waarna afgelopen week nog 42 ouders volgden met een groepsaangifte. Het OM moet nog bepalen of het die aangiftes in behandeling neemt.
Eerder leidde de seance tot een doodsbedreiging aan het adres van burgemeester Bolsius en de SGP stelde al Kamervragen over het incident.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.