Wat gebeurde er tijdens een seance op een Amersfoortse begraafplaats? Vier vragen over de rechtszaak

Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) staan vandaag tegenover de gemeente Amersfoort, in de hoop op antwoorden over de seance op Rusthof
Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) staan vandaag tegenover de gemeente Amersfoort, in de hoop op antwoorden over de seance op Rusthof © RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - De Utrechtse rechtbank is vandaag het toneel van een kort geding tussen de gemeente Amersfoort en twee ouders die hun twee dochters op Rusthof in Leusden begraven hebben. De ouders hopen via de rechter bij de gemeente antwoorden los te weken over de seance die er op 11 september plaatsvond.
Floor en Radia Drost-Laabidi staan vandaag tegenover de gemeente Amersfoort, in de hoop op antwoorden over de seance op Rusthof op 11 september

Even terug: wat gebeurde er op 11 september?

Wilco Plaggenborg, directeur van Rusthof, gaf toestemming aan een zeskoppige groep om op 11 september buiten openingstijden onderzoek te doen naar energieën van overledenen. Buiten openingstijden, omdat dat het onderzoek ten goede zou komen. Volgens de gemeente vond de directeur het belangrijk medewerking te verlenen aan "een zo breed mogelijk scala aan activiteiten volgens diverse religieuze en culturele rituelen".
De groep deed het onderzoek onder begeleiding van een medewerker op verschillende plekken op de begraafplaats, drieënhalf uur lang. Ze gebruikten daarbij balletjes met lampjes die op zouden lichten op het moment dat ze energie zouden waarnemen. Dat deden ze onder andere op het Kinderhof, waar kinderen begraven liggen.

Hoe kwam de gebeurtenis aan het licht?

Een ouder van een van de kinderen die daar begraven ligt, vond in het weekend van 2 oktober een camera op het Kinderhof. Daarop was te zien dat de groep ook op de kinderbegraafplaats was geweest. Hij stuurde de beelden naar de gemeente, waarna burgemeester Bolsius 12 oktober een excuusbrief aan nabestaanden stuurde.
"Met de beslissing om de groep hun onderzoek te laten doen, hebben we ons onvoldoende gerealiseerd dat we hiermee naasten van overledenen zouden kwetsen. Vandaar dat dit ook niet weer een keer zal gebeuren", schreef hij toen. De gemeente is eigenaar van de begraafplaats en zodoende eindverantwoordelijke.

Wie is de spirituele groep?

In de brief van 12 oktober wordt gerept over een zeskoppige groep vrijwilligers die in binnen- en buitenland vaker soortgelijk onderzoek doet. Dat gebeurt op begraafplaatsen, maar bijvoorbeeld ook in een leegstaand ziekenhuis. Uit geluidsopnamen van een bijeenkomst op 14 oktober tussen tientallen ouders, de gemeente en Rusthof-directeur Plaggenborg blijkt dat de groep ook in Normandië en in Kamp Amersfoort onderzoek heeft gedaan. Ook zou de groep soms door overheidsdiensten ingeschakeld worden. Diezelfde avond geeft Plaggenborg aan geen moeite te hebben de identiteit van de groep te onthullen.
Daar komt het niet van. Ook de gemeente wil dat niet delen, omdat het eerst een onafhankelijk onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de kwestie wil afwachten. Burgemeester Lucas Bolsius geeft aan daarvóór niet veel over de zaak te willen zeggen, omdat eventuele antwoorden vanuit de gemeente niet 'objectief' genoeg zouden zijn.

Waarom dit kort geding?

Floor Drost-Laabidi en zijn vrouw Radia deden als een van de eersten aangifte van grafschennis na de gebeurtenissen op 11 september. Afgelopen week volgden nog eens tientallen ouders. Toen bleek dat het nog weleens weken kan duren voordat de Nationale Ombudsman het onderzoek afrondt en de gemeente tot die tijd geen antwoorden wil geven, bereidde het echtpaar een kort geding tegen de gemeente voor.
Daarop werd het echtpaar uitgenodigd om nog eens met de gemeente in gesprek te gaan, maar duidelijke antwoorden bleven uit. "De burgemeester heeft gezegd dat hij enorm betrokken is", stelde Roberto Pennino toen, die het echtpaar als advocaat bijstaat. "Hij komt over als een aimabele man, maar de politiek die hij nu bedrijft zie je ook bij de toeslagenaffaire: 'we voelen met u mee, maar we doen niks.' Hij heeft informatie in handen die de schade van de nabestaanden snel kan beperken."
"Wat was het doel en de strekking, en wie was de organisatie?", formuleert Floor de twee centrale vragen die hij samen met zijn vrouw Radia heeft. Antwoorden zijn volgens Floor en advocaat Roberto Pennino nodig om te kunnen verwerken, zeker voor Radia. Zij had het overlijden van dochters Mara en Sarah net een plekje gegeven, maar heeft door de kwestie nu last van herbelevingen en slaapproblemen.
Met het kort geding hoopt het echtpaar de gemeente Amersfoort te dwingen toch uit te wijden over de identiteit van de seancegroep en de activiteiten op 11 september. Het kort geding begint vandaag om 11.15 uur. Verslaggever Jordi de Jong doet op Twitter live verslag van de zaak.