Nepbom op treinstation Utrecht Lunetten was volgens verwarde verdachte 'surprise voor vriend'

UTRECHT/HOUTEN - De man die op 19 augustus een nepbom plaatste op het Utrechtse NS-station Lunetten, heeft een lange geschiedenis van psychiatrische problemen. De Utrechter zegt dat hij het namaak-explosief als surprise in elkaar had geknutseld voor een vriend.
Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank tijdens een eerste voorbereidende zitting tegen de 42-jarige verdachte B. van B. De Utrechter wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het achterlaten van een zelfgemaakte nepbom op treinstation Utrecht Lunetten. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het vernielen van een hek bij de Utrechtse zorgboerderij waar hij woont.

Surprise

Door het verdachte pakketje lag het treinverkeer tussen Den Bosch en Utrecht op 19 augustus urenlang plat. Pas nadat explosievendeskundigen van de EOD hadden vastgesteld dat het een ongevaarlijke nepbom was, kwam de dienstregeling weer op gang. Van B. kon al snel in de buurt worden aangehouden, omdat hij was gezien door beveiligingscamera's. Hij zit sindsdien vast.
Advocaat Van Rhijn vroeg de rechtbank om de hechtenis van zijn cliënt op te heffen, zodat hij zijn proces in vrijheid kan afwachten. Het "maaksel" met flessen water zou voor de grap voor een vriend zijn gemaakt. Er zou geen bewijs dat hij de bedoeling had om mensen te laten geloven dat hij een ontploffing wilde veroorzaken, zegt Van Rhijn.
Door een eventuele straf loop ik het risico dat ik mijn woning zal verliezen. Dat zou verschrikkelijk zijn.
verdachte
Van B. had volgens zijn raadsman destijds ook een zware joint gerookt waardoor hij het knutselwerk op het station was vergeten. Maar volgens de officier van justitie zeggen getuigen dat de Utrechter vooraf aankondigde dat hij mensen bang wilde maken met de nepbom. Het OM erkent wel dat de nepbom er niet erg geloofwaardig uitzag.
Een reiziger maakte een foto van de nepbom
Een reiziger maakte een foto van de nepbom © Ingezonden foto

Psychiatrisch patiënt

De Utrechter is al jaren in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. In het het kader van een zogenoemde zorgmachtiging wordt hij tot eind volgend jaar verplicht behandeld. Als hij nog langer vast blijft zitten, zou zijn huisvesting bij de zorgboerderij van Lister in gevaar komen en komt hij op straat te staan, waarschuwde de advocaat. "Door een eventuele straf loop ik het risico dat ik mijn woning zal verliezen. Dat zou verschrikkelijk zijn."
Het OM vindt dat de vrijheid van de man beperkt moet worden, als hij de gevangenis mag verlaten. De officier gelooft niet dat het een geintje was en gaat alleen akkoord met schorsing van de hechtenis als de verdachte op de zorgboerderij blijft en daar wordt behandeld. De rechtbank was het daarmee eens. De dankbare verdachte beloofde dat hij zich aan die voorwaarde zal houden en niet opnieuw in de fout zal gaan.
De zaak is wat alle partijen betreft klaar voor inhoudelijke behandeling. Alle getuigen zijn gehoord en de verdachte is door een psychiater onderzocht. De verdediging wil dat de zaak snel wordt afgehandeld, maar vanwege grote drukte bij de rechtbank zal de zaak pas op 15 maart volgend jaar worden afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.