RIVM ziet gunstige signalen in besmettingscijfers, Utrechtse ziekenhuizen steeds voller

PROVINCIE UTRECHT - De enorme groei van het aantal coronabesmettingen is gestopt. In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk (+1 procent) aan vorige week toen sprake was van een toename van 39 procent.
Het RIVM spreekt van een stabilisatie en heeft "het sterke vermoeden" dat er sprake is van afvlakking. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.
Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week testen. Dat is 6 procent meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2 procent naar 21,4 procent. Het reproductiegetal, dat de verspreidingssnelheid aangeeft, zakte naar 1,05.
De GGD'en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit, maar het is volgens Timen "niet aannemelijk" dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is. De stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen, stelt het RIVM.
De komende tijd zal duidelijk worden of de 'R' onder de 1 komt en er een duidelijke daling zichtbaar wordt van het aantal besmettingen. Ook moet nog duidelijk worden wat de komst van de Omikron-variant gaat betekenen.
© ANP

Provincie Utrecht

In de provincie Utrecht is net als landelijk een stabilisering te zien. Er zijn afgelopen week 13.120 besmettingen gemeld. Vorige week lag dat aantal op 12.527 en de weken daarvoor op 9.641 6.068 en 4.176.
Kijkend naar de besmettingen per 100.000 inwoners is in verschillende Utrechtse gemeenten sprake van een dalende trend, zoals in Rhenen, Renswoude, De Bilt, Nieuwegein en Oudewater. Eerder deze maand waren daar juist relatief veel besmettingen.
In onder meer Bunschoten, Baarn, Soest Houten en Vijfheerenlanden gaat het op dit moment nog niet de goede kant op. In de grote gemeenten Utrecht en Amersfoort is een lichte daling zichtbaar.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames steeg afgelopen week. De klachten van 1996 mensen waren dusdanig erg dat ze in een ziekenhuis belandden, tegen 1833 in de week ervoor en 1390 nog een week eerder. Van die 1996 opgenomen coronapatiënten belandden er 367 op de intensive care, zo'n 27 procent meer dan een week eerder. Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor.
In het UMC Utrecht, Sint Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis liggen nu 227 coronapatiënten in totaal: 49 op de intensive cares en 178 op de verpleegafdelingen. Ter vergelijking: twee geleden lagen er 24 mensen met corona op de intensive cares en 124 in de kliniek. Vorig jaar lagen er op 30 november 152 mensen met covid-19 in de Utrechtse ziekenhuizen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Steeds meer ziekenhuizen stellen operaties uit

In 25 Nederlandse ziekenhuizen, dat is ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit ( NZa). Ook in de regio Utrecht wordt veel planbare zorg uitgesteld.
Er zijn 24 ziekenhuizen die ook de kritieke planbare zorg niet altijd volgens planning leveren. "Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.

Boosterprikken

81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die inenting wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de boosterprikken deelt.
In totaal zouden ongeveer 740.000 mensen van 80 jaar en ouder een uitnodiging moeten krijgen. Op 18 november kreeg de eerste oudere, een vrouw van 90 jaar, haar boosterprik.
GGD'en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een boosterversnellingsplan. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGD'en kunnen helpen.
Het kabinet kondigde vrijdag op de coronapersconferentie een boosteroffensief aan. Voor het einde van het jaar moeten zoveel mogelijk ouderen hun extra prik tegen het coronavirus hebben gekregen. Daarvoor wordt onder meer de hulp van "studenten van mbo tot universiteit" en 750 militairen ingeschakeld.

RIVM: vaccinatie beschermt nog steeds zeer goed

Uit de laatste analyses blijkt nog steeds een hoge werkzaamheid van de coronavaccinaties, meldt het RIVM. De effectiviteit van 11 juli tot en met 23 november was 93 procent tegen ziekenhuisopname en 97 procent tegen IC-opname. In de laatste acht weken, van 29 september tot en met 23 november, was de vaccineffectiviteit 91 procent tegen ziekenhuisopname en 96 procent tegen IC-opname.
De vaccineffectiviteit is de laatste maanden dus iets lager ten opzichte van de periode 11 juli tot en met 14 november. Daar zijn verschillende verklaringen voor, stelt het RIVM. Een daarvan is dat de mensen die recent zijn opgenomen gemiddeld langer geleden hun vaccinaties hebben gehad dan de mensen die in de zomer waren opgenomen. Een ander deel van de verklaring kan de verhoogde viruscirculatie in de laatste maanden zijn.
De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen was in de afgelopen acht weken elf keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. Voor opname op de IC was die kans 25 keer zo klein, aldus het RIVM.

Veel behoefte aan fysiotherapie na coronabesmetting

Ruim 157.000 mensen die corona hebben gehad, hebben sinds de uitbraak van de pandemie de hulp gezocht van een fysiotherapeut. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie ( KNGF) bevestigt een bericht hierover in het AD.
De organisatie is geschrokken van de toename, acht maanden geleden waren het er nog 70.000. De beroepsvereniging denkt dat het eigenlijke aantal voormalige covidpatiënten dat een fysio nodig heeft nog hoger is, maar kan dat "niet hardmaken". De woordvoerder van het genootschap wijst er verder op dat gebruikers van oefentherapie en ergotherapie niet zijn meegeteld.
De patiënten melden zich met typische klachten als ademhalingsproblemen, verlies van spiermassa en verlies van vertrouwen in het eigen lichaam. Ook hebben ze vaak langer fysiotherapie nodig dan anderen.

Omzet horeca in coronatijd

De omzet van de horeca was in het derde kwartaal bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis. In de maanden juli, augustus en september stegen de opbrengsten dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen fors, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hotels lijden nog het meest onder de pandemie.
Eet- en drinkgelegenheden en hotels hoorden bij de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis, omdat ze veelal gesloten moesten blijven of internationale gasten wegbleven. Het verschil in omzet tussen het tweede en het derde kwartaal van 2021 is dan ook groot. Volgens het CBS steeg de omzet tussen die twee periodes met bijna 54 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 zette de horeca 15 procent meer om.
Cafés boekten in het derde kwartaal bijna 90 procent meer omzet dan in de voorgaande drie maanden. Bij restaurants namen de opbrengsten met bijna driekwart toe. Fastfoodrestaurants, snackbars en cafetaria's konden tijdens lockdowns nog veel mensen bedienen omdat afhalen en bezorgen vaak mocht. Zij zagen de omzet tussen de twee kwartalen met iets meer dan 18 procent stijgen.

Reactie KHN

"Het derde kwartaal mag dan positiever uitvallen, maar dit is slechts een kwartaal van een jaar waarin het merendeel van de horeca grotendeels gesloten was", zegt een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. "Een kwartaal maakt het jaar niet goed. KHN verwacht dan ook dat het hele jaar 2021 niet veel beter wordt dan vorig jaar."
De opleving van de horeca is waarschijnlijk van korte duur. Door een sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft het kabinet opnieuw lockdownmaatregelen ingevoerd. Sinds zondag moeten eet- en drinkgelegenheden tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.