GGD regio Utrecht stopt grotendeels met testen zonder afspraak

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf morgen is een afspraak nodig voor bijna alle testlocaties in de provincie Utrecht. De GGD regio Utrecht (GGDrU) stopt bijna overal met de vrije inloop. Door de toenemende besmettingscijfers is de druk op locaties te hoog.
Om de drukte te kunnen beheersen blijven alleen de testlocaties waar meer dan twee toegangsloketten zijn ook toegankelijk zonder afspraak. Dat zijn de locaties in Utrecht bij de Jaarbeurs en aan de Koploperstraat, in Amersfoort aan de Hardwareweg en in Veenendaal aan de Groeneveldselaan.
Op alle andere plekken, voornamelijk mobiele testlocaties, is vanaf woensdag dus een afspraak nodig. "We willen flexibiliteit bieden", zegt een woordvoerder van de GGDrU, "maar nu er zoveel besmettingen zijn, lopen de wachtrijen uit de hand. Medewerkers hebben te maken met veel druk en soms ook met geïrriteerde mensen die lang hebben moeten wachten."
Met de vrije inloop heeft de GGDrU bovendien geen invloed op wanneer mensen komen. Zo kan het gebeuren dat er 's ochtends een enorme rij staat, die later op de dag is verdwenen.

Phishingmails

De GGDrU waarschuwt ook voor valse mails die worden gestuurd uit naam van GGD GHOR Nederland. De mails zijn bedoeld om senioren op te lichten door ze te laten betalen voor een boostervaccin.
In de mail staat een link voor een afspraak voor een "verplichte boostervaccinatie". De GGDru is duidelijk over de mails: "Open deze mails niet. Klik niet op de link. Maak geen geld over. Vaccinatie is vrijwillig. Vaccinatie is gratis."