Nog geen duidelijkheid voor Ljowa uit Amersfoort: stemming over kinderpardon uitgesteld

© Familie Shahbazyan
AMERSFOORT - De toekomst van de bijna 8-jarige Ljowa Shahbazyan blijft voorlopig onduidelijk. De jongen woont al zijn hele leven in Amersfoort en dreigt uitgezet te worden naar Armenië door een procedurefout.
De Tweede Kamer zou vandaag stemmen over een motie om de kinderpardonregeling aan te passen, maar vanuit een aantal partijen kwam het verzoek om meer tijd. "De familie zal teleurgesteld zijn dat het langer duurt, maar als het de kans op succes verhoogt, is het goed", reageert SP-Kamerlid Jasper van Dijk die de motie indiende. "Er is wel één voorwaarde: uiterlijk voor de kerstvakantie moet er gestemd worden."
Ljowa, zijn ouders, broertje en zusje leven al lange tijd tussen hoop en vrees. De ouders wonen sinds elf jaar in Nederland, de drie kinderen zijn hier geboren. Het kinderpardon biedt de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Daarvoor moeten kinderen ten minste vijf jaar in Nederland gewoond hebben zonder zicht op een verblijfsvergunning.
Ljowa is geboren na afloop van de afgewezen aanvraag van zijn ouders en heeft formeel gesproken geen asielprocedure gehad. Er is destijds geen aparte asielprocedure opgestart omdat de ouders niet wisten dat dat nodig was. Volgens de staatssecretaris heb je dan geen recht op een verblijfsvergunning op grond van het kinderpardon, ondanks acht jaar verblijf in Nederland.

Pijnlijk en oneerlijk

Uiterst pijnlijk en oneerlijk, vindt Tweede Kamerlid Van Dijk. "Mijn motie is glashelder en we moeten het ook niet groter maken dan het is. Er is maar een kleine aanpassing nodig van het kinderpardon, zodat tien jongens en meisjes die in dezelfde situatie als Ljowa zitten hier kunnen blijven en niet worden uitgezet naar landen waar ze nooit zijn geweest."
De meeste fracties lijken voor de motie te zijn, maar de vraag is nog wat D66 en het CDA doen, zegt Van Dijk. "Als zij de motie niet steunen, wordt die verworpen. Als ze dat wel doen wordt hij aangenomen."
De dreigende uitzetting van Ljowa maakte de afgelopen tijd veel los. Burgemeester Bolsius bemoeit zich nadrukkelijk met de zaak, er was een protestmars en onlangs werd een petitie aangeboden aan Kamerleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.