Amersfoort tóch overstag: gemeente deelt geheime info over seance Rusthof

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Amersfoort gaat toch informatie delen met het echtpaar dat gisteren een kort geding aanspande tegen de gemeente. Floor en Radia Drost-Laabidi krijgen onder geheimhouding informatie over de spirituele bijeenkomst die op 11 september op begraafplaats Rusthof in Leusden plaatsvond. Daarmee is het kort geding van de baan. "Het is van de gekken dat je daarvoor naar de rechter moest", stelt Floor Drost-Laabidi.
In totaal gaat het om twee e-mails die "de aard, het doel en de strekking" rondom de seance moeten verduidelijken. "Je trekt aan een dood paard, maar uiteindelijk blijkt er toch wat leven in te zitten", beschrijft advocaat Roberto Pennino de houding van de gemeente. Hij staat het echtpaar bij. "Het belangrijkste was en is een begin maken met het herstel van Radia. Als die mails daaraan kunnen bijdragen, hebben we dat toch mooi bewerkstelligd."
Een spirituele groep van zes personen deed in de avond van 11 september buiten openingstijd onderzoek naar energieën van overleden personen op begraafplaats Rusthof in Leusden. De directeur van Rusthof had daar groen licht voor gegeven, maar nabestaanden wisten van niets. In totaal deed de groep drieënhalf uur onderzoek, waarbij ze balletjes met lampjes gebruikten die op zouden lichten als er bepaalde energieën waargenomen zouden worden. De spirituele sessie kwam aan het licht toen een vader begin oktober bij het graf van zijn kind een camera vond en zo ontdekte dat de groep zich in het donker ook bij de kindergraven had opgehouden. Dat leidde tot verontwaardiging, boosheid en verdriet bij nabestaanden.

Psychische problemen

Floor heeft samen met zijn vrouw Radia twee dochters begraven op Rusthof. Nadat het nieuws over de seance op 11 september bekend werd, kreeg Radia last van slaapproblemen. Omdat antwoorden over het hoe en wat uitbleven, verergerden haar psychische problemen en besloot het stel een kort geding aan te spannen.
Dat diende gisteren in de Utrechtse rechtbank. "Ik slaap niet, ik droom heel veel over m'n kinderen. Ik slaap alleen maar met licht, durf niet meer alleen thuis te zijn", zei Radia daar. Floor vertelde hoe de gebeurtenissen een wissel trekken op hun gezinsleven. "Ik heb sinds half oktober een heel andere echtgenote thuis. Dat er iets overhoop is gehaald, dat is onomstreden."

Wob-verzoek

Tijdens de zitting drong de rechter aan op een overleg tussen de advocaten van de gemeente en Pennino, om zo toch wat dichter tot elkaar te komen. Daarop besloot de gemeente opnieuw te bekijken of er iets gedeeld kon worden. Dat gebeurt nu met twee e-mails die bij een Wob-verzoek naar boven zijn gekomen.
Interview met advocaat Jan Visscher op Radio M Utrecht
"Enerzijds zegt Floor dat ze de morele winnaars zijn van het kort geding, maar anderzijds vinden ze het heel wrang dat dit allemaal nodig is geweest en dat er zoveel tijd overheen is gegaan", stelt Pennino. Een aantal weken geleden had hij samen met Floor ook al een gesprek met burgemeester Bolsius, waarin duidelijke antwoorden echter uitbleven. "Die e-mails waren toen natuurlijk ook al in het bezit van de directeur van de begraafplaats."
De geheimhouding geldt tot 17 december, wanneer het onderzoek van de Nationale Ombudsman over de gebeurtenis wordt gepubliceerd. Ondertussen loopt er vanuit het echtpaar nog wel een aangifte van grafschennis tegen de groep die de seance hield. 42 andere ouders dienden vorige week een soortgelijke collectieve aangifte in, maar die is ook gericht tegen de directeur van Rusthof. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of het tot vervolging overgaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.