Marvin (25) werkt dag en nacht aan kerstpakketten: 'Of ik een sociaal leven heb? Nu even niet nee'

PROVINCIE UTRECHT - Leveranciers van kerstpakketten draaien overuren om alles op tijd af te krijgen. Die pakketten moeten steeds leuker worden, helemaal nu er van kerstborrels weinig komt. Grote bedrijven kijken al anderhalf jaar vooruit wat er in de pakketten moet zitten. Maar ook kleinere ondernemers zijn op zoek naar de niche in de markt. Zoals Marvin uit Utrecht, die met zijn vrienden dag en nacht aan het werk is om kerstpakketten in te pakken en af te leveren. "Dat doen we dan in een kerstmanoutfit of elvenpak. Nét even extra."
Hij werkt van acht uur 's ochtends tot middernacht. De 25-jarige Marvin Oltmans wil uiteindelijk uitgroeien tot een miljoenenbedrijf en timmert naar eigen zeggen al aardig aan de weg. Sinds vorig jaar levert hij naast relatiegeschenken ook kerstpakketten. 5000 stuks moet ingepakt en de deur uit, in 30 dagen tijd. "We werken dag en nacht door", zegt Marvin terwijl hij een paar pakketten inspecteert. "Sapje zit erin, tapenade, lekker hoor".
Je hoort het aan z'n accent. Marvin is geboren en getogen in Utrecht en wil dus ook alleen Utrechtse producten in z'n pakketten. "Vorig jaar hebben wij trouwens ook geleverd aan onze favoriete voetbalclub FC Utrecht", zegt hij trots.
Ondernemers werken hard aan kerstpakketten

TRENDS

Duurzaam, gezond en lokaal werkt volgens Marvin goed. "Er is daarnaast ook meer vraag naar non-alcoholische borrelpakketten."
Waar Marvin het vooral zelf moet bedenken, hebben grote bedrijven een heel team in dienst dat het hele jaar door met niets anders bezig is. Macro bijvoorbeeld heeft 120 man in dienst enkel en alleen voor kerstpakketten. "We zijn nu al bezig met volgend jaar", zegt manager marketing en inkoop Jacqueline Roest. Om erachter te komen wat de trends zijn kijkt Macro wat er in de modewereld en op beurzen gebeurd. "En we kijken wat er maatschappelijk speelt. Dit escaperoompakket werkt bijvoorbeeld goed. Hiermee kan een bedrijf zijn medewerkers toch wat leuks bieden aangezien er weinig kerstborrels zullen zijn."
Marvin staat ondertussen geen seconde stil. Aanwijzingen geven, even gauw een telefoontje opnemen, hij barst van het werk. "Of ik een sociaal leven heb? Nu even niet nee", lacht hij. Maar dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Marvin neemt veel risico, wat soms ook weleens verkeerd uitpakt. "Ik heb ooit eens wat geprobeerd met servies, maar dat was geen succes."
Wat Marvin betreft is dit nu eenmaal letterlijk het risico van het vak. Als student stopte hij al na twee jaar met zijn studie, omdat het product waarmee zijn bedrijf uiteindelijk een succes werd, toen al veel te goed liep. Nu lijkt dat een juiste keuze, maar je weet het nooit zegt Marvin. "Nu gaat het goed maar je weet niet wat er gebeurd. Daarom zou ik anderen niet perse aanraden om te stoppen met school. Je moet eigenlijk altijd afmaken wat je doet, tenzij je een hele goede reden hebt.
De telefoon rinkelt weer. Marvin schiet zijn kantoortje in om weer aan de slag te gaan. Hij gaat waarschijnlijk nog door tot een uur of één vannacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.