Studenten voelen druk om op te dagen, ondanks verkoudheid: 'Studievertraging onvermijdelijk'

De opening van het academische jaar, in september 2021
De opening van het academische jaar, in september 2021 © RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - Studenten maken zich zorgen over een aanwezigheidsplicht bij tentamens en sommige colleges. Ze zouden vanwege die plicht druk voelen om tóch naar de universiteit of hogeschool te gaan, ook als ze eigenlijk verkouden zijn of in quarantaine zouden moeten. "Studenten worden bijna aangemoedigd om naar de universiteit te gaan, wegens het risico op studievertraging", schrijven studenten in een mail aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de UU.
Volgens de schrijvers van de mail hebben docenten en studieadviseurs al aangegeven dat studievertraging in veel gevallen onvermijdelijk is, omdat studenten vanwege de nieuwe overheidsmaatregelen weer vaker in quarantaine moeten. "We zijn gemotiveerde studenten en willen graag onze vakken halen, maar ook graag de maatregelen serieus nemen en niet potentieel onze medestudenten besmetten. Het huidige beleid klinkt erg dubbel waarin voor studenten weinig ruimte bestaat om het goed te kunnen doen."

Tentamen inhalen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) herkent de zorgen van de studenten. "Uit eigen ervaring weet ik dat het soms twee maanden kan duren voordat je een tentamen in kunt halen", zegt voorzitter Ama Boahene. "Ik weet niet op hoe grote schaal studenten onverantwoorde risico's nemen, maar de druk om het te doen is er wel. Als je een vak zonder studievertraging wil halen, kan het zijn dat je toch maar naar dat ene tentamen gaat ondanks een verkoudheid. We horen ook dat studenten met een kwetsbare gezondheid niet graag meer naar de onderwijsinstelling komen, omdat ze met allerlei niesende medestudenten zitten."
Zowel de LSVb als de studenten die hun zorgen uitten in de mail naar de Universiteit Utrecht zouden graag zien dat de UU meer werk maakt van het zogeheten 'hybride onderwijs', waarin studenten kunnen kiezen of ze on- of offline onderwijs volgen. Ook wil de LSVb dat de aanwezigheidsplicht minder streng wordt gehandhaafd. "Vorige lockdown was die plicht er niet of nauwelijks, nu is het op veel plekken weer strenger ingevoerd."

Grens aan flexibiliteit

De Universiteit Utrecht laat in een reactie weten dat ze hard werken om het onderwijs meer hybride te maken. "Dat studenten die druk voelen, begrijpen we maar al te best. In veel gevallen kunnen studenten werkcolleges of tentamens met een aanwezigheidsplicht alsnog later inhalen", zegt woordvoerder Maarten Post.
"Ze behouden ook hun toetskansen, om te voorkomen dat studenten toch maar komen omdat ze bang zijn hun herkansing kwijt te raken. We proberen die inhaaltoetsen zo snel mogelijk te plannen, maar er zit ook een grens aan de flexibiliteit van docenten. Die werken zich al drie slagen in de rondte."
De UU denkt dat er nog wel het een en ander te winnen valt in de communicatie naar studenten toe. "Denk bijvoorbeeld aan promoties: daar mogen bij ons maximaal 15 mensen bij zijn. Bij andere universiteiten zijn dat er soms meer. Maar wij hebben te maken met het Academiegebouw, dat hele smalle gangetjes heeft. Dat soort dingen moeten wij wel heel duidelijk uitleggen. Als wij dat niet vertellen, snappen mensen dat ook niet."
Dat geldt ook voor de aanwezigheidsplicht en het hybride onderwijs, zegt hij. "Als de procedures niet duidelijk genoeg zijn, dan hebben wij iets te doen. Dan moeten we duidelijker en beter daarover communiceren."