Jury kiest kunstenaar voor portret oud-burgemeester: 'In zijn schetsen herkende Van Zanen zich direct'

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse kunstenaar Nico Heilijgers gaat het staatsieportret maken van Jan van Zanen. Voor de opdracht en procedure is 10.000 euro beschikbaar gesteld.
Utrechtse burgemeesters worden sinds 1903 geportretteerd na beëindiging van hun termijn. De werken komen te hangen in een galerij in de entree van het stadhuis.
In september zijn professionele Utrechtse kunstenaars uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Er zijn daarop 49 schetsen ingediend. Ook moesten de kunstenaars een voorstel tot uitwerking, een honorariumvoorstel en representatieve voorbeelden van eerder werk voorleggen.

De jury

De jury bestond uit Laurie Cluitmans (conservator Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente), Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) en Van Zanen zelf. Zij waren volgens de gemeente aangenaam verrast door de hoeveelheid en de kwaliteit van de inzendingen. Het betrof (houtskool)tekeningen, schilderijen, foto's en schetsen voor installaties en sculpturen.
Na "enig emotioneel en rationeel wikken en wegen" is gekozen voor Nico Heilijgers. In zijn schetsen herkende Van Zanen zich direct. "Het is een dynamisch portret dat een warme persoonlijke sfeer neerzet, met op de achtergrond subtiele verwijzingen naar Utrecht", aldus de jury.
Ook de losse, vlotte manier van schilderen en de evenwichtige compositie wordt geroemd. "Het portret staat in de traditie van de klassieke schilderkunst, maar is ook hedendaags. Het verbindt voor de jury de geschiedenis en de actualiteit, passend voor de portretgalerij in het stadhuis."

In februari te zien

Van 2 tot 25 februari zijn alle ingediende schetsontwerpen te zien in een expositie in het stadhuis. Ook het kunstwerk van Heilijgers wordt naar verwachting in deze periode onthuld.
Van Zanen verruilde Utrecht na zes jaar voor het burgemeesterschap van Den Haag. Hij werd opgevolgd door Sharon Dijksma die inmiddels bijna een jaar de ambtsketen draagt.